2015-11-09 1279 瀏覽
現時越黎越多人食素,除左“聞其聲,不忍食其肉”外,其實係因為大眾開始認識素食對健康既好處非常多 (要識食),而且仲可以減少碳排放!星期五晚 6:30pm 黎到,未到繁忙時間所以大把位,被安排坐到餐廳較裡面位置。一路入去,見到裝潢以白+木簡約調子為主,旁邊有個放滿七彩蔬果既玻璃櫃,燈飾都頗有格調,整體感覺舒服明亮,唯較入位置地下有少少 lup lup 地實為美中不足。午市免加一,下午餐又抵食,無奈同呢兩個時段實在無緣,幸好晚市都有個套餐 menu 可以試多幾款食物。大家可以 scan 牙籤盒 QR code 去餐廳網頁,可以揾到唔同優惠 or coupon, 記得睇左先~栗米湯味道普通,有 d 似平時罐頭栗米味道。其實呢幅相重點係後面既薄荷荔味車厘茄!去左皮所以入口順滑,車厘茄本身唔酸,配上薄荷葉,作為涼盤開胃菜可以話係恰如其分,味道清新又可以引起食欲,作為當晚一個好好既開始。後面杯洛神花茶加上山楂都有種去膩既作用,個人覺得幾甜,不過如果唔係禁甜可能又俾洛神花既酸破壞平衡。木瓜沙律都唔錯,同一般食到既分別不大。串燒應該用大豆蛋白扮肉,質感好豐富,好有肉既感覺,配埋個甜甜沙爹醬就幾可亂真,

北海道甜栗米湯
栗米湯味道普通,有 d 似平時罐頭栗米味道。

泰式木瓜沙律
木瓜沙律都唔錯,同一般食到既分別不大。
印尼沙爹串燒
串燒應該用大豆蛋白扮肉,質感好豐富,好有肉既感覺,配埋個甜甜沙爹醬就幾可亂真,值得試。
欖梅四季青豆
出街食炒豆角通常都好鹹,素食分子一洗我對炒豆角既呢種偏見,入味又唔過份。
麻醬冷豆腐
當晚影低食物相,like 餐廳 facebook 再將相片 post 自己 facebook,就可以得到冷豆腐一份。
只要有麻醬,咩都好食 LoL
豆腐挺身夠凍,作為前菜都好好食。

特別一提旁邊 d 菜,加左 balsamic vinegar 其實都唔輸其他前菜。
回鍋肉
主菜回鍋肉老實講真係平凡左 d,份量少又唔特別,味道微辣都算好送飯,不過白飯無米香,可惜可惜。
建議叫螺絲粉,見到人地食好似幾靚仔。
手抓餅配咖哩
手抓餅無正宗果 d 禁鬆軟一層層分明,不過始終呢度係以素為主,重點係咖哩度。
無肉咖哩味道層次難免有所妥協,所以用上唔同蔬菜同香葉彌補天生缺憾,入面有薯仔(連皮)、豆角、秋葵、茄子、三色椒、香茅、九層塔等等。

一邊食配料,一邊用手抓餅點咖哩食,都幾享受。
馬蘇芝士焗素肉醬千層麵
極度推介千層麵,有素肉扮肉碎,mozzarela 焗到好香而且麵軟硬度剛剛好。

傳統素食唔係唔好,但大家食到悶悶地時,加上素食者年輕化,有新派素食加入市場百花齊放絕對係一大樂事。
作為
2015-11-06