2019-03-31 138 瀏覽
#LuBie尖沙咀#LuBie中式之前成日都會係ig見到有人post d好得意既公仔點心,好精緻好靚,之後先知原來果間舖頭叫做點心代表。今次因爲朋友想試,所以終於第一次黎試佢地既食物。🔽以往我食點心都係去酒樓多,所以點心代表可以話打破左我對食點心既舊印象。估唔到係一個人流咁多咁商業化既商場裹面,都可以食到點心,而且仲要係好靚 色彩繽紛既公仔主題點心。佢地今期就做緊My little pony既主題,所以menu 裹面有咁份食物都係佢地呢個主題既野食。🔽以前成日會覺得佢地既野食得個樣,味道唔會點好食法,但係食完呢一餐之後,我既諗法就有改變到。佢地既用料同食品味道又真係唔錯,雖然價錢真係唔平,不過考慮到地點同埋食物既用料豐富,所以佢地都貴得有道理既。🥯招牌奶皇流沙包(🤤7.2/10)作為招牌菜黎講,個人認為就失色左少少。其實個包味道唔差,奶皇包好有蛋黃既味道,只係流沙既效果就麻麻地,作為招牌菜就有啲平平無奇。🍤幻彩蝦餃王(🤤8/10)除左有彩色既外皮,裹面既蝦好夠多,大隻得黎又好彈牙,而且個皮都幾薄,所以好通透。🥟日本蟹子螺片燒賣(🤤7.6/10)少見到用綠色既皮,感覺上都係賣色彩繽紛,上
#LuBie尖沙咀#LuBie中式

🔽
🔽

🥯招牌奶皇流沙包(🤤7.2/10)

🍤幻彩蝦餃王(🤤8/10)

🥟日本蟹子螺片燒賣(🤤7.6/10)
少見到用綠色既皮,感覺上都係賣色彩繽紛,上面有蟹子同螺片,好少見會拎黎放係燒賣度,口感上多左蟹子有啲脆抖抖既咬口,燒賣餡肉同蝦比例適中,值得試下。

🥓鮮蝦炸春卷(🤤8.3/10)
呢一個係成餐最好食既一道食物。一條條長長既春卷,份量幾多。炸完即上菜,外層好香脆,而且裹面有滿滿蝦肉,成條咁長每個位置都有蝦肉 好足料,點埋個醬食好開胃。

🥤鮮藍莓可必思沙冰&鮮檸檬蜜香沙冰(🤤7/10)
兩杯野都係普普通通,個人都係覺得食點心要配茶。兩杯野食既味道都唔化學既,但係水果既味道都無咩,只係甜味較多,所以唔太特別。

🏠點心代表
📍尖沙咀彌敦道100號The One3樓L308號舖

#hkig#hkfood#foodpics#foodblogger#instafood#foodies#cuisine#foodshare#foodgasm#foodphotography#hkfoodie#foodseekerlu_bie#吃貨#相機食先#美食#香港美食#尖沙咀美食#食好西#點心代表#mylittleponydimsum#dimsumicon