2012-11-14 225 瀏覽
我對Tong wong呢間野真係好失望,已經去到絕望喇!試咗N次,多數都係失望而回。次次試完覺得唔多掂,但當一望見個靚靚餅櫃又覺得好鬼死吸引,結果甜癮發作,又買咗。唉,真係無藥醫。Tiramisu酒味下得太重手,太濃烈,好苦,幾乎食唔出咖啡味,呢種程度既酒味完全係喧賓奪主。最基本兩者味道既平衡都做唔到。同埋landy finger太濕。最後只挑咗cheese位來吃。Tiramisu係我最愛的甜品,但既沒有完整吃下還是第一次!十分失望的一杯Tiramisu。真希望今次我食到既呢一杯Tiramisu只係一時失手之作...Mango Delight3層layer:分別係mango mousse,vanilla panna cotta同埋新鮮芒果粒。無論單層食,或者三層一齊食都一樣咁正。呢款唔錯。Rose cake(small size)得個樣靚囉,其實不外如是。價錢收得貴,唔值,根本係用錢買個"靚樣"返黎而已。入面只係海棉蛋糕+紅莓+cream,that's all。味道不特別好,也不特別差。沒有令人留下任何印象,除了那朵靚靚的花。名過其實。Green Tea Oprea呢件唔錯。綠茶味濃,
我對Tong wong呢間野真係好失望,已經去到絕望喇!

試咗N次,多數都係失望而回。
唉,真係無藥醫。

Tiramisu
最基本兩者味道既平衡都做唔到。
同埋landy finger太濕。
最後只挑咗cheese位來吃。
十分失望的一杯Tiramisu。

Mango Delight
無論單層食,或者三層一齊食都一樣咁正。
呢款唔錯。

Rose cake(small size)
得個樣靚囉,其實不外如是。
價錢收得貴,唔值,根本係用錢買個"靚樣"返黎而已。
入面只係海棉蛋糕+紅莓+cream,that's all。
味道不特別好,也不特別差。
沒有令人留下任何印象,除了那朵靚靚的花。
名過其實。

Green Tea Oprea
呢件唔錯。
綠茶味濃,唔會太甜,食得出綠茶既甘味,good。

Fig tart
無花果唔甜,好淡,自己係街市買嗰啲仲好食。
個撻底都係我討厭的,好似美心嗰種椰撻

Creme Brulee
Paul Lafayet出品的Creme Brulee好食啲。
Tong Wong面層既焦糖唔係薄而脆,而係硬到用叉拮極都唔化,勁。

續..

外賣自取