2009-10-03
首先覺得好奇怪,其實呢篇食評我之前已經post 過三次但都出唔到,係咪有咩問題呢?得知 La Brezza食品有水準, 服務更有一流享受, 第一次吃, 結果真係冇令我們失望.. 如果再有特別慶祝或者間中想食番餐好, 我一定會再黎食! 因為佢地服務好好及所有菜式真係好味道.7點到, 哇...包場!!! 我們沒有訂位, 經理給我們VIP房, 還跟我們說大廳已經沒位了, 所以才給VIP房我們, 是次沒額外收費的! 真係好啦~ 環境不會太迫也算清靜, 之後陸陸續續都有人來, 最後full左好唔講咁多,打開menu, 中英文也有,自問唔係唔識英文,但係平日都只係用D返工terms,食物同配料既英文當然係搞佢唔掂. 即刻請waitress講解,個waitress好有禮貌,逐一講解都用左幾分鐘. 我們9人一心來試食, 所以order了每款不同的食品, 一於大試一番, 不過我們女士比較多, 所以9個人, 只order左7個餐, 哈哈!水, 是要order的, $28一支, 是Italy的Acqua Panna, 仲係一公升裝, 平時我去蘭貴坊order一支細水, 都要$40至$50啦. 我本人就覺得o
水, 是要order的, $28一支, 是Italy的Acqua Panna, 仲係一公升裝, 平時我去蘭貴坊order一支細水, 都要$40至$50啦. 我本人就覺得ok, 而且飲得健康...抵飲
再order左兩支超靚紅酒"Chateau Tour de Pressar - Saint Emilion Grand Cru 2004" 及
"Amarone - della Valpolicella - Classico 2004", 為呢餐飯更添色彩
鵝肝, 煎得剛剛好, 非常鮮美, 而他們是跟肉桂青蘋果, 感覺新鮮.
帶子黑松露芹菜, 好正, 帶子真的很甜美.
香芒牛油果蝦沙律, 沙律菜非常新鮮, 蝦很爽口, 加上香芒很開胃.
白酒煮蜆, 超鮮甜超新鮮, 配料味道豐富大蜆亦夠厚身.
焗露筍, 重點卻落在蟹肉芝士汁,軟滑帶微微蜜甜.
焗蘑菇田螺, 田螺頗鮮味,蘑菇新鮮,薯蓉幼滑,盛器很精美.
蕃茄配芝士, 伴上意大利陳年黑醋, 帶出水牛芝士一種很特別的香味.
再來一盤麵包, 麵包夠香又夠熱..跟湯唔錯...
白露筍湯, 清甜新鮮,忌廉味不重, 味道不錯.
龍蝦湯, 我喝時龍蝦味果然比坊間的異常濃郁, 真材實料.
蘑菇湯, 味道濃郁得黎又唔咸.
和牛, 肉質好軟, 味道超正, 唔知係咪碳燒的原因???
美國一級肉眼扒, 用BBQ燒出來, 外脆內勁多肉汁.
日本黑豚豬扒, 侍應拿來的時候已經好香好香...外香口入面軟, 軟硬兼施有D 意外的好味!!
魚, “唔記得左係咩魚添!!!” 用Prama Ham包住件魚來煎, 口感好滑很香.
炭燒南中國海深海虎蝦, 非常大隻 (有8吋, 共兩隻), 口感非常豐滿.
西班牙海先鑊仔飯, 新鮮海鮮多都你估唔到.
龍蝦麵, D龍蝦好彈牙, 也是新鮮之用料.
跟住甜品係朱古力心太軟, 木糠布丁, 焗蘋果Crumble, 橙酒梳乎里, Tiramisu, New York Cheese Cake, 唔洗講朱古力甜度恰適,其他甜品也是誠意之作, 正. 經理還請我們喝"豆磨咖啡"添.