2016-07-19 678 瀏覽
山林道真係好多好野食! 一講山林道, 就會好想飲啤酒  不過呢到cocktail 更出名, 所以我今次飲cocktail ! waitress 姐姐好有耐性地介紹比我知d cocktail 既分別 , 問我有咩preference, 最後選擇左酒精味唔重, 生果味重既 BV Teenage 介紹下呢杯正野先 !!! 佢主要係用Kiwi, mint, sour apple 同 rum 先先賣相勁吸引 ! 個杯仲要係metal , 所以好凍好正 !! 飲落, 超級極之fresh !!!!!!!!!!!!  好重kiwi 味, 我完全飲唔到rum 味, 好岩我飲, 仲有陣陣既薄荷香, 因為sour apple 又帶小小酸味, 好開胃, 好醒胃, 我勁鐘意 !! 同埋其實好大杯, 我飲到食唒成餐飯都仲飲緊呢杯野老公係beer愛好者, 佢唔肯飲cocktail , 叫左杯draft Stella, $78都幾抵飲 ! 價錢好合理, HH 仲平多$20 tim ! 好, 到appetizer la , 我地叫左一個lobster soup 同一個salmon with crab meat 先講上
山林道真係好多好野食! 一講山林道, 就會好想飲啤酒

最後選擇左酒精味唔重, 生果味重既 BV Teenage
飲落, 超級極之fresh !!!!!!!!!!!!

先講上圖既lobster soup, 係一小杯黎的, 雖然好小杯, 但味道真係好濃郁 !!!
同平日既唔同, 帶有小小回甘既味道, 入面再有一隻蟹"kim"係到, 雖然有點小, 但味道真係好好
反而, 因為好濃郁, 一小杯就覺得岩岩好

呢味係低溫salmon with crab meat & avacado

好有驚喜 !! 上面一粒粒既藍色, 好似魚子既係甜甜地, 再加埋salmon 同蟹肉一齊食, 勁好味,
入面仲有我最愛既牛油果同火箭菜 ! 簡直係將我最鐘意既野食combine 成一碟 !
食到底時仲有2小片pineapple, 酸酸地, 超醒胃既頭盤 !

salmon 因為用低溫煮, 所以食落份外juicy, 我真係好鐘意低溫cook
到main course, 我地叫左一個slow cook black angus beef tenderloin (8oz) $288
我老公一直未食過慢煮牛, 佢成日以為係用明火煮的, 但其實而家科技先進

係時間介紹下d新食法比我老公啦

slow cook, 牛肉望落會比較生, 但又唔會好似平日既medium咁好多血...
只會係肉質望落係紅d...但, 食落去係岩岩好, very juicy, 牛味好重, 我鐘意食angus beef係因為牛味比較重之餘又唔會太肥 ! 加埋佢既side dish, 好有心思既display !
有一個baked photo 同veg, 左下角個蕃茄, 輕微煮過, 唔係全生, 下面有小小海鹽, 加埋一齊食,
味道好夾, 好好味 !! baked photo都係有心思地整, 有唒cheese 同sour cream !
yummy !!!!
另外, 我地仲叫左一個appetizer, 係roasted salted baby rack ... 佢放係appetizer 果頁, 但我覺得佢係一個main dish 既份量 !!!! 睇圖以為得4小件, 點知原來咁大條 !!!
因為係鹽燒, 所以menu上都寫左話會比較耐時間....所以佢同main course差唔多時間到 !
鹽燒過好香口, 但又唔會乾 ! 肉質都仲係好汁 !!
 味道岩岩好, 又唔話太咸, 不過真係太多啦..
最後食唔唒..

最鐘意係呢到既live band, 每日都會有歌手係到唱歌彈guiter, 呢個女仔把聲真係好好聽 !
好多歌都係佢自己作, 好西利呀 !!!!
surprise me既一間餐廳 !
面積小小, 但..一d都唔hea場, 每道菜由煮到display 都係用心製作 ! LIKE !

2016-07-14
  • salmon with crab meat & avacado
  • BV Teenage
  • slow cook black angus beef tenderloin