2020-05-29 3100 瀏覽
要搵好野食去大坑我諗好多人都知, 有朋友試過大坑一間和牛烤肉店”NIKU NUKU” 佢極力推介我地個牛精去食, 佢話非常之高質, 仲有我最鍾意既生牛肉刺身, 講到哩度真係非去不可, 疫情關係我當日下午打去BOOK晚上七點都有位, 非常之LUCKY丫.星期三晚上七點去到NIKU NIKU, 真係都幾隱世, 係天后蓮花宮再行入少少, 餐廳環境簡約得黎不失高雅, 坐位同枱面都好寬闊, 坐得幾舒服, 店員好有禮貌, 一坐底就好快送上熱茶同MENU, 我地ORDER咗兩份肉, 分別有和牛橫隔膜扒, 同厚切和牛舌, 我有一個幾傳統既食日式燒肉既習慣, 就係一定要配白飯, BALANCE返和牛的油膩感, ORDER時店員話佢地餐廳D米都係用日本進口的, 先生你真識食, 哈哈, 朋友就叫咗個和牛刺身TORO蓋飯, 少少地叫住咁先厚切和牛舌好快就到, 店員問需唔需要幫我地燒埋, 服務真好, 唔駛自己動手, 佢見意開頭食個兩舊燒得生少少, 試下半熟既味度, 之後個兩舊就燒熟少少, 試下全熟既口感, 非常好, 真係試到兩種唔同既感覺, 半熟係好軟好林, 好有肉汁, 而全熟就變得好爽口, 油脂既甘香好出,
厚切和牛舌好快就到, 店員問需唔需要幫我地燒埋, 服務真好, 唔駛自己動手, 佢見意開頭食個兩舊燒得生少少, 試下半熟既味度, 之後個兩舊就燒熟少少, 試下全熟既口感, 非常好, 真係試到兩種唔同既感覺, 半熟係好軟好林, 好有肉汁, 而全熟就變得好爽口, 油脂既甘香好出, 好美味, 再來係燒和牛橫隔膜扒, 原塊咁燒, 真係幾大塊幾震撼, 我地揀牛橫隔膜扒位係因為我比較仲意食肉味濃既牛, 哩個位正正就是, 廚師好好刀功咁將塊扒咗格仔花, 燒耐咗都唔會UN丫, 可以放心燒, 一啖燒肉一啖白飯, 真係好正架, 最後要講下個和牛刺身TORO蓋飯, 賣相真係靚到唔捨得食丫~ 粉紅粉紅咁, 食落其實唔似牛肉既感覺, 係似魚生多D, 可能加咗WASABI既關係, 哩一餐真係好滿足加大開眼界丫, 好快會再去食, 正正~
2020-05-26