2021-06-08
今晚同行友人帶我去試新餐廳,地點係位於銅鑼灣利園二期既NINETYs Roastery。雖然呢度樓底唔高,但係餐廳裝修都唔差,以木枱凳同灰色為主,有樹木做佈置,嘗試營造田園環境。呢度主打澳洲菜。餐牌都幾特別,分休閒同精緻兩部份,再細分肉,牛,鮭,鮮,素同冷。白天同黑夜餐牌唔同。日間黎選擇會多啲,有多士,熱氣薯條等。第一次黎,我地點左一款休閒同一款精緻試試先。Salmon Udon $198 另加一呢款三文魚烏冬係休閒菜式。蘇格蘭三文魚有三塊,服務員話係刺身級同消毒過,三文魚明顯炭烤過,一邊有炭烤痕跡,肉質都嫩口。話就話三文魚烏冬,但係仲有牡丹蝦同松葉蟹腳。炭烤牡丹蝦一大隻,炭火蝦殼味超香,蝦肉啖啖肉,新鮮爽脆,而蝦頭啲膏超香甜,好耐冇食過啲咁正嘅炭烤牡丹蝦。松葉蟹腳兩條,已經剝哂殼,方便食用。稻庭烏冬超級滑溜,另外撒上黑白芝麻粒同好多葱花。我勁鍾意佢另外用壺仔上嘅豬骨湯,首先個湯温度好高,豬骨味香濃,配烏冬好正,而你唔會覺得佢同海鮮主菜唔夾。Stone Grill 56'c Sous Wide Bison $368 另加一呢款石燒牛係精緻菜式。一客六塊牛肉,連埋兩條長美國蘆筍一開二,同
Salmon Udon $198 另加一
Salmon Udon
呢款石燒牛係精緻菜式。一客六塊牛肉,連埋兩條長美國蘆筍一開二,同三舊石放喺塊樹幹形嘅擺盤好有心思。澳洲牛肉已經用玉桂同西班牙火山鹽調好味,已經熟左食得,服務員建議再喺熱石爐上面每邊烤八至十秒就可以食。牛肉瘦得黎都腍,調味啱啱好,用熱石爐烤完之後食落都只係好微微暖。美國蘆筍好新鮮爽脆。
飲品當然有咖啡,仲有茶,果汁,調酒,手工啤酒,特飲。邊坐邊等,我地已經一路聞住咖啡香味。但係費事夜晚瞓唔著,我哋叫左果汁算數。果汁有六款揀,唔係法國就係意大利。兩支果汁連兩隻酒杯同冰一齊上,感覺高檔。
White Peach Nectars, France & Cabernet Rose Grape, France
White Peach Nectars, France $58 另加一 (左)
果然係白桃玉露,果汁超杰身,好香濃甜桃味,高質。
Cabernet Rose Grape, France $58 另加一 (右)
餐牌寫明係Single Variety Grape Collection。服務員介紹呢款果汁係挑選左可以釀酒嘅單一品種提子,質素絕對有保證。果汁色澤呈淡紅色,好似rose酒。味道飲落有啲似蘋果汁。
仲有少少唔夠喉,不如試試甜品。曲奇有三款揀,我哋揀左精選,今個禮拜係紅絲絨。
精選紅絲絨曲奇
精選紅絲絨曲奇 $45 另加一
精選紅絲絨曲奇
曲奇原來好大塊,好似Mrs Field嘅大細。曲奇外脆內腍,而居然有忌廉芝士夾心。鹹香忌廉芝士中和左曲奇嘅甜味,食落甜中帶微鹹,好味道!
總括而言,菜式非常精緻,厨師好有心思,值得欣賞。服務非常好,服務員居然會向我地介紹每一道菜,好有米芝蓮既感覺。好特別既一餐!