2021-01-14 14496 瀏覽
成日經過金鐘都見一條無尾人龍,所以就算佢有幾引都無機會買到,但世事其實好奇妙, 係你既就唔需要 PLAN 咁多。真係好事自然來, 不久朋友就送我一件 egg tart   ,但唔知係唔係唔係自己買, 所以食完都無乜感覺, 正所謂力不到不為財。今日經過中環,唸住去新店 HomeBake 買幾個包返買企, 不過突然間唸起 BAKEHOUSE , 就決定去撞運氣。 經過重重扶手電梯後終於來到 Bakehouse , 而且出現左我最想見既情境, 條 queue 只有幾位客人, 因為呢到無堂食,所以條隊好明確。 加上店員超有效率, 一個幫客人執包, 另一個收錢,客人基本上零等待, 加上無時間比你唸要乜野包,快呀!我見識過灣仔店既客人企係度起勢咁唸, 攪到 JAM 晒人。老實講來來去去都係食 Pastries ,前後無5 分鐘就買左三件餅返屋企開餐。 Egg Tart $12 高身蛋撻, 表面焗到好似燶鬼晒, 一口咬落去酥皮就碎到週地都係, 焦糖化既酥皮真心又薄又鬆化; 蛋夠厚夠濃, $12 而言性價比不俗的。  大大舊 Chesses Onion  Scone $20 比想像中平, 相信就算 M

我見識過灣仔店既客人企係度起勢咁唸, 攪到 JAM 晒人。

Egg Tart $12

蛋夠厚夠濃, $12 而言性價比不俗的。

大大舊 Chesses Onion  Scone $20 比想像中平, 相信就算 MARK  貴多 20% 都大把人買。

感覺好實淨,可以掟死人, 雖然已經凍冰冰, 但聞落去仲係好香, 留返第二天焗熱食。
口感同觸感一樣都係硬, 但咸味 Scone 味道好特別,有香草、洋蔥和芝士等, 小小咸香,香味頗突出。
老老實實,真係好飽肚。

Raspberry Frangipane $42

Frangipane tart  是一種配搭多的錎餅, 可配上不同錎料製成甜或咸餅均可, 而甜餅,常見有洋梨、Berries 等。
在歐洲大部份CAFE 都有售。
Raspberry Tart 女仔手掌 Size ,飽滿的 Raspberry  上灑上雪白糖粉,紅襯白,很富節日感。
餅底略硬,不太鬆化; 餅底內沒有厚重的 Cream  , 換來是蛋糕和 Raspberry Jam , 呢 Part 好好食,蛋糕有宙杏仁香; 果 JAM 又酸酸地, 味道好夾又唔膩,可以一試。

2021-01-13
  • Egg Tart