呢日真係好好彩a!!可以話係遇到食神呀!ԅ(♡﹃♡ԅ)以前我曾經都聽過朋友介紹話呢間荃灣既樓下冰室好好味!呢日咁橋係荃灣行街!行到肚餓就見到呢間樓下冰室~~睇落門面幾乾淨,經熱心既侍應招待後,侍應哥哥安排左我地座係卡位 ୧☉□☉୨ !個位置都真係幾闊落!可能因為個位好闊既關係,所以感覺上比起一般既冰室環境舒服好多(ノ´∀`)呢到仲有好多5,60年代香港特色既海報,果然配得上  冰室  呢隻字,冰室 呢隻字其實係起源梁啟超既書齋 飲冰室 ,而 冰室 呢隻字亦都透過 飲冰室文集 得以廣傳而 冰室 呢個文化其實由百幾年前既 1900s 一直連繫至今!為左可以更加體驗到當時冰室既飲食文化,我就決定左飲呢度既 懷舊紅豆冰!!!!而朋友就叫左呢到既 綠椰冰,兩杯既賣相都唔錯,紅豆量比預期多好多!! (ノ≧∀≦)ノ 勁足料a!!!!呢個紅豆冰真係勁好飲!!!仲要係好解渴!朋友既綠椰冰佢連番拒絕都唔肯俾我飲啖ಠ_ಠ,所以無試到,但係佢好快就飲哂!!我諗都應該幾好飲.....(゚¬゚)野食方面我就決定左食呢度既 冰室炒意粉 !!!而朋友就叫左 蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋 ~~冰室炒意粉一上到枱就已經好香 (
呢日真係好好彩a!!可以話係遇到食神呀!ԅ(♡﹃♡ԅ)
以前我曾經都聽過朋友介紹話呢間荃灣既樓下冰室好好味!
呢日咁橋係荃灣行街!行到肚餓就見到呢間樓下冰室~~
睇落門面幾乾淨,經熱心既侍應招待後,
呢個紅豆冰真係勁好飲!!!仲要係好解渴!
冰室炒意粉一上到枱就已經好香 (´∀`)
肉既香味同蕃茄既香氣相互配合埋一齊,真係勁吸引呀!! (≧∇≦*) (*≧▽≦)
食落個炒意粉既蕃茄味好濃郁!食得出呢到用既蕃茄明顯好新鮮!
呢個炒意粉既食材準備得都幾唔錯!炒得仲好有鑊氣!ƪ(♥ﻬ♥)ʃ
BTW朋友叫既茄通!!!!!!!!!!!!!!!
我食左一啖!!
OH!!!!!
MY!!!!!
GOD!!!!
勁好味 (⊙ꇴ⊙) !!!!!!!!!!!!!
呢個蕃茄濃湯通粉真係無改錯名!!真係好濃!!(๑✧∀✧๑)
應該話係蕃茄味勁濃郁既通粉!!
一食就知呢到既通粉唔係一早淥定既,個通粉既軟硬程度煮得啱啱好!!
個牛乳炒蛋都充滿住好香既牛奶味!!!
我只可以話呢到既廚師真係唔簡單ノ´∀`)!!!!
下次我一定會黎飲番杯綠椰冰~~!
冰室炒意粉
蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋