2018-06-16 96 瀏覽
今日男朋友請我食omasake!好好開心。之前已經book 咗,期待左好耐,今日終於食到啦。上到去,見到個金色炸爐同雲石枱已經覺得好high class 咁。睇完餐牌,決定點兩份唔同嘅Omasake .不過分別只係main course 唔同,同多份茄子。落重點啦!🌝🌝Starter 分別係由海膽,昆布啫喱,冬瓜配成嘅開胃菜,好特別,而且入面有桔皮條,非常清新開胃。而且昆布啫喱真係好特別呀!另一首係有北海道粟米,營光魷魚加麵屎噌,八梅螺同柚子海哲(冇記錯的話)。北海道粟米非非非常清甜,可以話係精甜,精緻嘅甜味。可唔可以比成條我!❤️螢光魷魚都係第一次聽同食,好新鮮,爽口,一啲都唔un。 而且入面仲有醬汁,一啖食曬好滿足。柚子海哲帶小小辣味,柚子香提升返個清新感覺!讚!八梅螺帶甜,都幾好食,不過就唔係我嘅最愛。鮑魚清湯佢嘅湯係新鮮鮑魚,好正!而且是嫩嫩的!到刺身環節 由右至左。木鯛,入口散開,魚油味香同帶有小小肉香,有小小似好好食嘅燒肉咁。深海切魚,本身有充份嘅咸味,咬落爽身,隨住口腔嘅溫度,令佢溶化,淡咸味化均成個口咁濟。正哦!拖羅,最最最鐘意!入口即溶,啲油好似浪口咁,根本唔洗咬!到t
今日男朋友請我食omasake!好好開心。

落重點啦!🌝🌝

Starter

鮑魚清湯
佢嘅湯係新鮮鮑魚,好正!而且是嫩嫩的!

刺身環節 由右至左。

拖羅,最最最鐘意!入口即溶,啲油好似浪口咁,根本唔洗咬!

到tempura 啦啦!目乾魚,外脆,內依然保持魚嘅滑嫩。點小小鹽perfect!

唔小得炸蝦,好鮮甜,係真甜,雖外脆,乾身,個蝦肉依然好有汁,同嫩,而且冇粉感!高質!蝦頭都炸得脆脆,好好食,但唔知點形容。係正架!!👍🏿

葱汁海鰻配京都萬能葱,上有炸芝麻,海鰻厚軟,外皮帶脆,感覺軟綿嘅感覺。

青椒炸蠔
原來炸蠔同青椒係咁夾,青椒帶有小小甜。
炸蠔唔係炸到熟曬,有小小半生,所以食到最入,有啲融融嘅感覺。一啲都唔膩!❤️

到main course 啦
近江西冷
好軟身,完全冇渣,而且肉味好濃。
宮奇牛肩
真係好食到冇得頂,比得上食和牛,而且佢個汁提升左肉甜,入口好汁嫩。我 好 喜 歡!

加茂茄子
好大嘅茄子,而且係用味噌作為主配。淡淡嘅茄肉,配個味噌,感覺都不錯,不過個人唔太好。

梅冰素麵
咁鐘意食梅嘅我,好鐘意,自己都係第一次食,本身已經食到好飽,食完依道菜消埋濟,成個人醒神曬。❤️❤️❤️雖然男朋友麻麻,個我自己就好like。

鹿兒島 安納芋蕃薯
其實因為坐係吧枱,一直見到師傅整依個蕃薯,一直都好想好想食。終於到我啦,好好食呀😭😭😭
用焦糖烤嘅蕃薯,好甜美,唔會死甜,佢有配白蘭地同砂糖。白蘭地提升左個甜味,蕃薯又吸左酒味,好好食,我好開心。

最後有生果完結,生果都係高質嘅!🌝🌝開心!

間唔中食餐好嘅,貴小小都好都覺得好值哦。好食同享受最重要。
謝謝男友!

2018-06-15