2011-01-24
年前到十勝旅遊, 已經好想試食十勝間元祖豚肉飯店, 人人話頂瓜瓜, 由於住宿酒店準備了懷石料理晚餐, 冇理由唔食呢個食豬扒飯架, 結果到晚上11點先叫做落格出去搵野食, 點知乜舖都收得8899........始終緣慳一食早兩日又來開飯喇搵食, 見到呢間食評唔錯專程試下, 兩個人叫左兩個厚燒豚肉飯, 一個原味一個鹽燒加個餃子, 我地兩個人叫左一個大盛一個正常size先講原味, 第一兩舊真係有燒烤味, 唔錯, 食食下之後習慣左就唔多覺了, 豬扒在明顯冇落鬆肉粉情況個軟身情度算唔錯, 可以接受鹽燒就係咸味, 燒出來肉質同原味差唔多餃子肉偏多, 都唔錯, 雖然唔可以話好好食好正, 但比起大部份所謂日本料理中d 餃子一向菜佔9成來講, 呢個肉佔6,7成以上, 我鍾意大盛真係幾大碗, 男仔如果唔係特別肚餓, 其實正常size 已夠飽, 我食到好飽......賣相同我在日本十勝見到的約7, 8成似, 未食過原產地唔識比較味道, 不過估計有d 距離, 只係飯已經非常普通, 唔可以同日本本地d 飯比, 個燒汁唔算甜, 對胃口, 反而原產地我估會偏甜一點埋單140幾, 收加一, 以兩碗豬扒飯加幾隻餃子來講
早兩日又來開飯喇搵食, 見到呢間食評唔錯專程試下,
兩個人叫左兩個厚燒豚肉飯, 一個原味一個鹽燒加個餃子,
我地兩個人叫左一個大盛一個正常size
鹽燒就係咸味, 燒出來肉質同原味差唔多
個燒汁唔算甜, 對胃口, 反而原產地我估會偏甜一點
埋單140幾, 收加一, 以兩碗豬扒飯加幾隻餃子來講唔算平, 不過如果真係用十勝豚肉都叫值, 須知道原產地食要850yen 到1050yen 一碗, 折合現在紙水計數, 只兩碗飯都要170蚊, 又唔駛搭飛機