2015-06-10 525 瀏覽
入到RAMEN CHAMPION, 有咁多間拉面, 見無雙放住大大個獎杯, 望落又幾吸引, 同FD SHARE左個二人餐, 我揀左經典叉燒拉面, 湯底係1號既豚骨加雞肉, FD揀既係2號湯底, 豚骨加魚介, 即係魚骨熬成。一食, 我果個比較濃, 同重口味, 好重豚骨味, 而且比較油膩; FD果個比起我果個清啲, 但其實都算濃, 有好香既木魚碎味, 感覺我果個係一般拉面湯底再濃啲, 中意木魚既可以揀2號湯底。蛋望上去好似口感好實, 但咬落去意想不到咁滑 , 都幾溏心。二人餐有六隻餃子, 對比起另一間賣沾面既拉面店, 呢間好食好多, 豬肉多啲新鮮啲, 果間似超市買番黎果啲。食完有日式啫喱, 比個名呃左, 以為有咩特別, 其實係羅便臣啫喱-,-