2022-06-02 264 瀏覽
我女朋友一開始唔鍾意食壽司,直到有一次逼佢同我食omakase,女朋友就鍾意咗食壽司,成為我人生一大成就😎。今日係同女朋友嘅六年半周年紀念日。經過我精挑細選之下,我揀咗壽司櫻作為周年紀念日嘅壓軸餐廳😜壽司櫻餐廳晚市只有兩個omakase套餐,而且無得散叫食物,我地今次試左「金」🤩- 前菜前菜包括括北海道北寄貝配韭菜,鰤魚白子配薑汁同汁燒金箔飽魚。以上三款賣相精緻,味道出色。我最鍾意應該係鰤魚白子,入口柔滑順口😍- 左口魚刺身配紫蘇花紫鮮花味道幾強烈,食完我只係記得紫鮮花既香味😬- 北海道象拔蚌象拔蚌爽脆清甜,加左青檸汁有畫龍點晴既感覺。- 深海池魚深海池魚做左兩食,兩款分別用咗唔同部位。一款配上芽蔥,另一款配上黑魚子。深海池魚甘香細膩,而且夠肥美。芽蔥完全無草青味,只有淡淡既甜味,而且可以解膩。至於黑魚子鮮味突出,同深海池魚味道好夾。- 帆立貝海膽呢個組合非常邪惡,用紫菜夾住帆立貝同海膽一齊食😋。帆立貝好大粒,帆立貝既醬油唔會蓋過本身既鮮甜,海膽令味道鮮上加甜。- 鰹魚刺身鰹魚用左樱花木煙燻,一打開玻璃蓋就製造出煙霧離漫既效果,真係好睇又好食🤩- 海膽焗大蝦又有海膽既出現啦😍!大蝦肉質

- 前菜

- 左口魚刺身配紫蘇花
紫鮮花味道幾強烈,食完我只係記得紫鮮花既香味😬

- 北海道象拔蚌
象拔蚌爽脆清甜,加左青檸汁有畫龍點晴既感覺。

- 深海池魚

- 帆立貝海膽

- 鰹魚刺身

- 海膽焗大蝦
又有海膽既出現啦😍!大蝦肉質彈牙,海膽醬由海膽同蛋黃混合而成,然後塗勻係大蝦上面再焗,令大蝦無論色香味都更上一層樓🔝。大蝦上面放上稻穗焗出嚟嘅爆谷,口感香脆,米香突出。

- 舞茸清湯
呢個湯非常清甜,菇味非常香濃,俾客人清一清口腔,準備心情食壽司🥰

壽司方面餐廳用左赤醋飯🍣,酸度溫和,口感粒粒分明。壽司有以下九款:

- 鳥貝(左上)
鳥貝應該係我食過口感最爽口嘅壽司,比起赤貝,我更愛鳥貝😍

- 伊佐木(右上)
味道鮮甜彈牙,口感有少少煙韌,食完既感覺比較清爽。

- 白蝦(右下)
晶瑩剔透嘅白蝦上面有柚子皮,而且灑上少少岩鹽。師傅話岩鹽唔會好似豉油咁鹹,而且帶有海水味。白蝦既口感係我之前未試過,有少少黏身,肉質鮮甜。

- 金線雕(左下)
原來金線雕係紅衫魚🤩,師傅將金線雕炙燒之後魚油迫曬出嚟,面頭仲有鹽漬昆布。

- 吞拿魚(左上)
吞拿魚同山芋呢個組合相當新穎,味道非常甘甜😋

- 胡麻鯖魚(左下)
鯖魚上面放左少少芝麻,魚油味幾重👍🏻

- 池魚(右上)
入口比較清爽,略帶少少油香,配上芽蔥有另一番風味😋

- 銀鱈魚(右下)
估唔到銀鱈魚仲可以用作壽司,銀鱈魚配上魚子醬,入口細嫩滑溜,炙燒完魚油味更突出,肥美程度同拖羅有過之而無不及。今次配搭嘅魚子醬偏向深綠色,原來來自日本,配上銀雪魚令魚子醬嘅鮮味昇華。

- 拖羅
每次食omakase最期待既壽司一定係拖羅,拖羅魚油非常豐富,口感入口即化,美足不足既係食落有少少筋🥲

- 海膽杯
每一啖都係奢華既享受😍,入面有海膽、白蝦、拖羅蓉同魚子醬。下層有少少壽司飯作「點綴」🤣,口感豐富,鮮味極濃。

- 魚湯
魚湯呈奶白色,味道超級濃郁鮮甜,入面有香菇、豆腐等配料,好飲到想問師傅可唔可以買外賣湯包🥰

- 熊本哈密瓜🍈
最後以哈密瓜作結,甜到入心💓

壽司櫻係我食過最正既omakase,亦都係最貴🤣,之後要努力賺錢令自己每一個月食一次omakase!
2022-05-17
慶祝紀念