2019-08-08
一到夏天都少有選擇日本菜,難得同媽媽出街食飯,就揀左好耐無食既日本廚師發辦,雖然無訂位,幸好閒日去食,所以一到步就可以入座,被安排坐吧枱位置店員友善介紹返有壽司同鐵板燒既廚師發辦,我地揀左壽司廚師發辦,感覺無咁熱氣又可以慢慢食住靜靜傾計鮨 sushi既Shika Omakase旨花廚師發辦有前菜、刺身、壽司、燒物、湯同甜品先黎前菜,當中有鮮甜日本生蕃茄配左用米做成既鹽,赤貝同白蝦刺身爽口新鮮,旁邊有青瓜片,食一件可以清一清口既味道,而腐皮豆腐既豆味非常香濃,好似食緊豆腐花咁嫩滑美味之後就到刺身盛合黑松露右口魚捲海膽既松露味濃郁又唔會搶左右口魚既鮮味,佐左海葵配酸汁入口醒胃,唔錯呢牙帶魚腩捲大蔥一入口即溶,配大蔥咁食非常之香,估唔到可以咁夾他他A5和牛配鱈魚薄脆亦有驚喜,和牛味道濃郁軟滑,加焦香味強既鱈魚薄脆更添口感火炙牙帶魚輕燒左不失魚肉既原有味道,而旁邊既粒粒海螺肉爽韌鮮甜食完個刺身盛合,就到中拖羅刺身配沙律汁同洋蔥,刺身入口即溶帶魚油甘香,再夾雜酸酸甜甜既味道,再配旁邊既蛋黃汁食,令整體唔覺得有膩口感,之後食我至愛既日本白粟米,粒粒爽脆香甜,好好味師傅一手拎住生猛龍蝦比我地先觀賞,
之後就到刺身盛合
師傅一手拎住生猛龍蝦比我地先觀賞,之後再剝殼起肉做刺身,味道淡淡,要點醬油芥末一齊食,口感好爽韌啊
之後就到燒物,係犬牙白鱈魚,燒得啱啱好又香,肉質嫩滑
蒸鮑魚配左鮑魚肝整既醬汁,係凍食所以入口好爽韌有咬勁
終於到壽司環節
爽滑鮮甜夠肥美既石垣貝壽司
超甜嫩既北海道牡丹花蝦配海膽,海膽食落甜中回甘,齒夾留香
第一次食黑龍魚,好肥美,啖啖肉
同拖羅一樣入口即溶既赤綠魚
北海道海膽真係無得輸,甘甜美味,真係好正
最後就係右口魚邊,輕燒過,入口即溶,油脂香味十足
依個先係全晚十級邪惡既一道,拖羅燒至半熟,搽左醬汁燒,係無法形容既肥美,油份高兼極香濃,下層係拖羅蔥粒飯,當中加左剛才燒剩拖羅油份同醬汁拌匀咁食,雖然膽固醇爆標,但真係食完唔後悔
最後飲左個用龍蝦殼煮既湯物
再食埋柚子雪芭甜品清一清同消濟,勁滿足呀