2018-10-22
想食好耐,終於都(捨得)食到omakase了👏🏻🤩🎊🎉今次去到大坑壽司藝食,大坑呢個地方第一次入黎,雖然貼近銅鑼灣,但又估唔到呢度係咁清幽靜謐💆🏼♀💆🏼♀呢間都係有朋友推介至知道🤙🏻🤙🏻呢度有三個價格位omakase,我就揀中價位,有齊哂刺身同壽司食,總共有🤔🤔總之食到一定夠飽😋咁開始講喇喂,Let’s go!!😎前菜:北海道生蠔+白子+炸蟹仔 首先食咗個白子先,其實我事先都知白子係咩黎,食落去就食到啲腥味🤭但又好滑溜,呢樣真係試完就算😆跟著就食外型好似擺設咁既炸蟹仔,咁就抱著懷疑既心一啖咬落去"咔嚓"隻蟹仔炸到好香脆,而且仲可以見到有啲蟹膏喺入面😳😳好味,最後就食呢個巨型珍寶生蠔,唔係誇張,佢有我手掌✋🏻咁大,啖啖都係鮮甜味,加埋佢個酸汁,食多隻都唔會膩😋👍🏻刺身(1):左口魚薄片+魚邊作為第一款既刺身,就基本一定係要淡味啲🤓,左口魚刺身比較少食,通常鐘意火炙食,呢款要點啲酸汁一齊,可以感受番左囗魚既本身質感,有咬口不過始終冇火炙咁吸引我刺身(2):赤貝呢樣同之前既左口魚係完全兩個極端,佢非常爽脆,食得好過癮,而且會越食越有個甜味出黎😛刺身(3):牡丹蝦呢個我不嬲都鐘意食,Fav
前菜:北海道生蠔+白子+炸蟹仔
刺身(1):左口魚薄片+魚邊
有咬口不過始終冇火炙咁吸引我
刺身(2):赤貝
刺身(3):牡丹蝦
呢個我不嬲都鐘意食,Favorite Top 3,食過既人都知,
呢隻蝦十分甜美,口感軟糯,簡直冇得彈
個蝦頭比師傅攞去炸黎食,又係另一種風味,成個蝦頭都可以食哂😋😋
刺身(4):深海池魚
其實我真係唔係太識食呢啲白身既魚,都唔太食得出佢本身既味,
只能夠講番句,師傅切得好精細,
我以為得一塊,點知一夾先知係兩塊黎,唔夾上嚟都搵唔到個切口喺邊🤣👍🏻
熱食(1):北海道蒸毛蟹
呢個之前睇其他食評已經非常想食,見師傅細心擺設,我隻👀都一直望住佢,到終於食到真係太開心了😆
而佢不負我所望,好有蟹肉啲鮮甜味,再加上自製既蟹湯蟹醋啫喱,
用蟹肉本身既熱力慢慢將佢融化,真係好amazing 😭😭
之後就個蕃茄過吓場,完全唔駛加任何野,就已經好食 Simple is good😋
熱食(2):燒拖羅
呢樣我真係唔需要好講,好多人都讚不絕口,而家食到,完全體會哂大家既感覺,每一啖都有幸福既感覺👼🏼👼🏼
真係難以形容佢有好,一世難忘👍🏻👍🏻👍🏻
熱食(3):燒魚鮫
呢個位唔係我食開啲位,不過呢個燒得好香,但啲魚肉仲係moisture,感受到佢啲魚油豐富🤤,而且冇細骨,非常易食
壽司(1):帶子
師傅手勢了得,握出黎啲壽司好正,完全fit哂擺落口,帶子一如以往咁好食,作為第一款壽司,開咗個靚頭先👍🏻😋
壽司(2):平政魚
呢隻魚我第一次食,都冇太大印象了😳😳
壽司(3):針魚
師傅話呢款比較腥,所以會加啲薑蓉上面,食落充滿薑既香味,但略為有啲霸道,而且針魚口感同其他魚唔同,佢係帶啲爽口
壽司(4):拖羅
拖羅再次出動了,呢次食生的,結果都係一樣,入口即融,可以唱句"就這樣被你征服"😜😜😜
壽司(5):海膽
簡單講句,「色澤金黃,入口即融,鮮甜並存,餘韻甘香」,而且份量十足
手卷(1):拖羅蓉 見住師傅將一塊拖羅挑晒啲筋再打成蓉,再加咗啲薑同芝麻,紫菜又夠脆,好夾
最後就飲埋個足料既海膽海鮮湯同濃郁既蜜桃茶奶凍,呢件事就都已經圓滿結束🔚了
食完今餐之後,真係令我覺得要努力返工,就可以有錢再食過了😤😤