2019-05-17 903 瀏覽
今晚同朋友慶祝生日,知道佢鍾意食日本野,就帶佢去咗呢間餐廳食, 我哋兩個都order咗 <<壽司盛合 Deluxe Sushi>>,$368一個set有齊前菜、9款壽司、湯同甜品🍮,都幾經濟實惠!門面好靚,樓底超高,裝修好有格調!頭盤係雜菜沙律,同埋冰頭,即係三文魚嘅鼻樑軟骨位,口感爽脆,師傅預先用醋醃製過,酸酸地,好開胃😋!師傅會將一件件壽司放喺呢到,我哋再自己夾返自己隻碟食!😋師傅會因應各種壽司而作適當調味,可以突出食材原本嘅鮮味!第一件壽司:鳥貝口感相當柔軟,本身味道係比較淡嘅,所以師傅簡簡單單咁用咗豉油調味!😋第二件壽司: 北海道活帶子個表面搽咗少少柚子皮,再用岩鹽調味,幾清新! 😋第三件壽司: 赤蝦配黑魚子醬,赤蝦膠質好重,食落有漿住漿住嘅感覺,而黑魚子醬偏咸,兩者加埋味道鮮明!😋第四件壽司: 毛蟹肉+蟹膏+蟹好,好鮮甜!😋第五件壽司: 太刀魚用咗柚子胡椒調味,所以有少少辣😋師傅燒一燒個面,更加香口! 第六件壽司: 銀魚加上咗 wasabi漬物,魚味夠晒出!第七件壽司: 拖羅,睇相都知油脂夠晒豐富~~~第八件壽司: 左口魚裙邊,輕燒嘅左口魚配上

門面好靚,樓底超高,裝修好有格調!

師傅會將一件件壽司放喺呢到,我哋再自己夾返自己隻碟食!😋

師傅會因應各種壽司而作適當調味,可以突出食材原本嘅鮮味!

第四件壽司: 毛蟹肉+蟹膏+蟹好,好鮮甜!😋

第六件壽司: 銀魚加上咗 wasabi漬物,魚味夠晒出!

第七件壽司: 拖羅,睇相都知油脂夠晒豐富~~~

第八件壽司: 左口魚裙邊,輕燒嘅左口魚配上蔥、小菊花,入口即溶,令人回味無窮!

師傳好認真喺燒緊左口魚!型!

第九件壽司: 北海道馬糞海膽,呢件師傳冇落其他調味,海膽極之新鮮,鮮甜嫩滑,份量多到差啲一啖食唔晒,跌出嚟!😂😂

味噌湯不過不失;茶碗蒸入面有雞肉、蓮子、冬菇......材料意想不到

是日甜品:綠茶雪糕
慶祝紀念