2022-07-27 59 瀏覽
🍣銅鑼灣人氣Omakase🍣7月天氣咁熱最好就係食壽司,與其食啲普通既壽司不如豪少少食omakase,朋友推介我試呢間位於銅鑼灣永光中心既壽司櫻,記得預早訂位呀,好食既omakase通常都無得walk-in架😌Omakase Gin ($1280)🍣先付三盛先食開胃既前菜,有絹豆腐加蟹肉蟹膏、磯煮鮑魚同水雲,絹豆腐豆味濃郁,配埋蟹肉蟹膏口感層次更豐富,磯煮鮑魚煮到好入味,鮑魚夠哂腍滑,水雲好滑又開胃🍣開胃小食食完先付之後師傅就比啲開胃小食我地,全部都係自家製既,有柚子蘿蔔、鹽水青瓜同牛蒡漬,最欣賞佢個牛蒡,食落唔會有渣💯🍣刺身三種盛準備開始今晚既Omakase之旅啦,打頭陣既有蜜柑鯛配梅子汁,蜜柑鯛薄切,食落有啖啖蜜柑既清香,最特別既係佢個梅子汁,酸酸甜甜好開胃🐠深海池魚兩食一次過食哂兩款口味既池魚,背部加上麥粒麵豉,鹹鹹地帶出魚既鮮味,腩位用炙燒,加上少許礦物鹽調味,好滿足🥰🐠手釣池魚師傅將手釣池魚切粒,加入薑蔥蒜、芝魔、魚露、茗荷一齊拌勻,酸香四溢又不會蓋過池魚本身的魚油香味🐚新鮮帆立貝接住落黎就係新鮮帆立貝,用香脆既紫菜包住爽彈既帆立貝,搽上昆布海膽豉油,面頭加埋魚子醬,矜貴之餘
🍣銅鑼灣人氣Omakase🍣

Omakase Gin ($1280)

🍣先付三盛

🍣開胃小食

🍣刺身三種盛

🐠深海池魚兩食

🐠手釣池魚

🐚新鮮帆立貝
接住落黎就係新鮮帆立貝,用香脆既紫菜包住爽彈既帆立貝,搽上昆布海膽豉油,面頭加埋魚子醬,矜貴之餘更係鮮味十足

🐠櫻花木煙燻鰹魚
店員預先叫我地拎定手機拍片,用玻璃罩蓋住鰹魚即場用櫻花木煙燻,鰹魚配埋紫蘇葉,魚味濃郁

舞茸清湯
食完幾款刺身飲返杯舞茸清湯,清一清口腔食主食同壽司🍣

🐖沖繩豬手
今日既主食係沖繩豬手,賣相好精緻,豬手煮到好腍好入味😋😋😋

🍣壽司8貫

🐠蜜柑鯛
頭先食完蜜柑鯛刺身,而家食埋佢既壽司,雪白既魚身配埋壽司醋飯,口感清新

🐠鮫鰈魚
師傅先將鮫鰈魚魚邊炙燒,配埋白象拔蚌膽豉油,上面放上魚肝同鹽昆布,多重口感,層次豐富

🐠金目鯛
金目鯛豐腴既魚油配上象拔蚌醬油,用既係新鮮象拔蚌烹製而成,加埋木之芽一次食,正💯

🐠魴鮄魚
魴鮄魚肉質紮實,味道清甜,配埋辣辣地既四季紅同龍蝦膏,誠意之作,好食😋

🐠真鯖魚
鯖魚鋪上醋漬白昆布,配埋法國原粒芥末同黑松露醬,西日合壁幾特別🥰

🍣拖羅
厚切既拖羅肉經過炙燒,加上脆卜卜既櫻花蝦,用紫菜包住一齊食真係好正😋

🥣汁物: 鮮魚湯
用大量海魚骨熬製而成既鮮魚湯,只用胡椒粉調味,魚味香濃而且含有豐富既骨膠原,誠意之作❤️

🍣海膽杯
最後以呢個賣相高貴又好食既海膽杯作結,海膽鮮甜,口感順滑,用上自家醃製筋子,富山灣白蝦灑上烏魚子粉,口感爽彈,大滿足😍😍😍