2022-05-19
寿司の神相信好多人都聽過,佢都可以話係元朗Omakase嘅始祖,2013年開業至今都開9年。我哋喺香港第一次食嘅Omakase都係呢間,自此就展開左我哋喺香港尋覓Omakase嘅旅程🇭🇰😂。今次係重新裝修後第一次到訪,午市廚師發板有3個價錢,$550-780,難得山長水遠入到元朗,今次就揀咗最豐富嘅set。包咗4款刺身、1款料理、8件壽司、迷你海膽丼,另外配有茶碗蒸、沙律、前菜、麵豉湯同甜品。一共19款items。.📍特上omakase ($780)坐低後先上配菜,包括醬油漬蒜頭🧄、醃牛蒡同手撕薑,食完廚師會再添😚.🔻刺身4品Sashimi 4 Kinds ▪️赤貝、仙鳳趾生蠔、深海池魚、螢光魷魚刺身鮮甜味🥰,生蠔尤其軟嫰🦪,螢光魷魚燒過後軟綿綿,成個頭都係膏好香口🦑.🔻料理1品Simmered Fish軟滑嘅吞拿魚魚鮫配上甜味醬汁,口感唔錯但味道上平淡咗啲。.🔻寿司 8貫Sushi 8 pcs壽司逐件逐件上,全部用上赤醋飯 🍣,調晒好味連豉油都唔洗點▪️真鯛、馬糞海膽魷魚:頭2款由比較淡口嘅魚生開始,入口軟嫰有鮮味▪️拖羅赤身:呢件拖羅近赤身,食到魚腩嘅軟滑同時亦有赤身嘅甘香。上邊仲加上金
📍特上omakase ($780)
🔻刺身4品Sashimi 4 Kinds
▪️赤貝、仙鳳趾生蠔、深海池魚、螢光魷魚
🔻料理1品Simmered Fish
軟滑嘅吞拿魚魚鮫配上甜味醬汁,口感唔錯但味道上平淡咗啲。
🔻寿司 8貫Sushi 8 pcs
壽司逐件逐件上,全部用上赤醋飯 🍣,調晒好味連豉油都唔洗點
▪️真鯛、馬糞海膽魷魚:
頭2款由比較淡口嘅魚生開始,入口軟嫰有鮮味
▪️拖羅赤身:
呢件拖羅近赤身,食到魚腩嘅軟滑同時亦有赤身嘅甘香。上邊仲加上金箔同魚子醬令成件事更加矜貴🖤,不過食落唔多覺魚子醬嘅味,吞拿魚濃郁到完全蓋過咗😂。
▪️蛇腹吞拿魚腩:
吞拿魚腩油份好高,食落油潤鮮甜,配上紫菜可以用手大啖拎住嚟食真係好正🤤。
▪️紫菜帆立貝:帆立貝燒過後包上紫菜,入口鮮甜軟嫰👍🏻
▪️甜蝦鱈魚片:
黏口嘅甜蝦配上薄脆嘅鱈魚片,口感唔錯。重點係搽上用幾百隻蝦膏蝦頭整嘅製作秘製蝦膏醬🧡,味道超甘香。
▪️腦天:
食過會知呢個係好矜貴嘅部位😍 係魚頭頂部嘅肉,一條魚只有2片!火炙過後口感軟滑,魚味濃郁❤️🔥
▪️右口魚:
右口魚炙燒至油份完全被迫出,拎上手真係會滴油,加上醬油食落超香,幾乎係入口即融
🔻雲丹盛Sea Urchin
海膽三文魚子丼絕對係呢餐嘅重點🤩賣相靚到唔捨得食❤️🔥
睇住師傅將海膽、三文魚子同金箔加上去感覺勁療癒😍
海膽新鮮creamy加上自家醃過嘅三文魚籽真係好鮮甜
海膽三文魚子飯世一🏆
甜品係自製嘅柚子啫喱,柚子味清香,口感水嫩🍊好好食。
成餐飯質素勁高,師傅仲會喺你面前詳細咁講解食材同做法👨🏻🍳,成餐飯食完好飽好滿足,係一餐超高質享受嘅用餐體驗🫶🏻❤️!