2019-09-24
好耐冇同老婆撐枱腳,今晚諗住食好啲,就去左灣仔食日本餐廳既Omakase餐廳係灣仔市中心,好方便,但上到去就好似世外桃園咁首先餐廳拎左12隻完全不一樣既杯比我選擇,用黎飲櫻花茶,茶中有淡淡幽香另外又拎左杯蘋果汁燒酌,用日本燒酌再加蘋果汁,酒味都唔算太烈,適合女士飲用,而且蘋果酸味都有開胃作用牛油果他他,係牛油果入面仲收埋左魚生,再係上面舖一層他他醬,入面有幾多款魚生真係講唔清,口感極佳煙燻鴨胸配煙燻蛋,廚師會送到你枱面然後打開個蓋,會見到有煙溜出黎,滿足下視覺享受,煙燻味道都好重好香食完呢道菜之後餐廳就上左杯海澡飲品比我清一清個味蕾再食下一道菜跟住再上就係刺身,有深海池食,鱸魚,同雕魚,再加上海澡配搭埋廚師自己訂制既醬黎食呢到既刺身以白身為主,肉身比較結實,味道少少淡,但配返醬料就剛剛好跟住黎左一壼羊肉湯,食日本餐真係好少見有羊肉湯,廚師話係希望可以拼砌到個鮮字所以加埋落去羊肉湯味道好清甜,唔會太羶海膽卷係用紫菜包住海膽,再加炸漿炸,熱食海膽好似好奇怪,但其實好香,連紫菜既味道都出晒黎豆腐醬涼伴桃,又係兩種截然不同既口味配搭埋一齊,個桃好爽,不過我唔太中意豆腐味跟住開始食壽司,每一款都
餐廳係灣仔市中心,好方便,但上到去就好似世外桃園咁
羊肉湯味道好清甜,唔會太羶
跟住開始食壽司,每一款都係鮮味對味蕾既衝擊
原來呢到老闆自己有個農場,有部份食材都係自己親手種出黎,所以額外感受到份感情係入面,最後我都好感謝老闆同廚師既悉心招待