2023-06-12 40 瀏覽
Weekend 想對自己好d, 去左朋友話好好食嘅鮨石食個 Lunch Omakase。作為一間omakase 餐廳, 佢地嘅環境當然冇得輸, 而且因為一次只會接待8個人, 成餐飯感覺都好安靜舒服。師傅性格好nice, 會用唔同語言向客人介紹壽司同做法, 見到我鐘意打卡, 會拎埋d 食材俾我影相, 好體貼。食物方面, $580 嘅 lunch omakase set 包括左2道前菜, 10貫壽司, 手卷, 麵豉湯同甜品。前菜分別係蝦料理同埋帝王鮭配鮮刨黑松露。蝦料理入口鮮甜, 配上甜甜嘅黑豆同醬汁夠曬開胃。帝王鮭配鮮刨黑松露望落好精緻, 咬落去魚油充足, 好有滿足感。而壽司方面, 個人最鐘意赤貝、金目鯛同中吞拿魚。赤貝超級厚身, 食落好爽脆又清甜, 配埋微微酸嘅壽司飯真係一流。而金目鯛就經過輕輕炙燒, 第一口就感受到魚肉嘅美味, 好食。中吞拿魚就更加出色, 魚味香濃又厚切, 超級滿意。最後嘅自家製白玉米雪糕都係一流, 白玉米比一般玉米口感好, 配上雪糕真係食緊食材本身嘅味道, 為成餐飯留下美好嘅 Ending。