2020-12-03 230 瀏覽
One little room e個名吸引左我~ 感覺就好似有個小地方既係屬於自己,又吾係屬於自己😂當日同fd一齊去,𠯆大左幾樣野食,1. Spaghetti Carbonara Frittata 卡邦尼意粉西班牙蛋餅2. Caffeine Lover3. Classic Homemade Waffle 飲品1. T-Black (coffee, espresso, coffee jelly)2. Ocean Tears (triple sec sparkling served with mint ice and rock salt)E間小店係西式餐廳, 所以蛋餅同一般台式蛋餅(好掛住🤤)有所不同,佢係以鑄鐵鍋烤熱左蛋餅,上層再加上卡邦尼意粉,一上嚟,以為食碟芝士咁邪惡😂但原來果啲都係蛋汁。面頭既煙肉烤得好香,好好味,配番底層既蛋餅,中和番個咸度,岩岩好👍🏻不過我都係堅持有芝士😂😂因為係用鑄鐵鍋上菜既原因,會好熱,個waitress + 廚師提左幾次「真係好熱架,小心啲,吾好整到手」,「熱辣辣」既提示😂好warm ☺️仲叫左兩個waffles, waffles 係佢地自家製,吾會太甜or

當日同fd一齊去,𠯆大左幾樣野食,
2. Caffeine Lover
3. Classic Homemade Waffle
飲品

仲叫左兩個waffles, waffles 係佢地自家製,吾會太甜or粉感過重,仲加左d類似奇亞籽係入面,感覺幾健康👍🏻不過吾夠熱,加番少少溫度就好啦😄

飲品方面,啲名改得好搞笑,t-black😂😂如果鍾逴人咖啡因既依杯就岩啦!成個presentation 又好靚,有少少日式feel, 一杯玻璃樽裝可樂+一小杯espresso +coffee jelly,有賣相有口感有香味😌
另外果杯Ocean tears,藍色既sparkling soda加上粉紅色既岩鹽,真真真係加埋岩鹽好好好飲!有少少似台灣人食西瓜點梅分既感覺。soda同岩鹽分開兩小杯上,有隻可愛嘅小匙羹比客人自己慢慢加入岩鹽到自己口味👍🏻

兩杯飲品都有得飲,有得製作下(有得參與下製作都吾錯,參與感強d),又fit番自己口味,贊r👍🏻

小店好在真係好有人情味,加上食物好味,好開心r😁

後記:食完行去觀塘海濱睇日落,好舒服既呢😌