2017-11-28
今晚試吓去銅鑼灣食意大利菜,去亨利中心7樓的~Lo Spozio,入門口就見到一個大酒吧,場內侍應以外國人為主。見到餐牌有set dinner ,由$188起,意大利菜來講非常超值。今日餐湯係甘荀薯仔湯。顏色好鮮,甘荀味濃, 質感creamy軟滑,應該放了忌廉,口感很不錯。
除了餐湯,原來前菜包埋沙律,通常二選一,而且沙律份量仲好大份,這道是Waldorf Salad 華多夫沙律,材料有青蘋果、羅馬生菜、西芹、提子乾和合桃沙律,喜愛青蘋果開胃,又爽甜,平時合桃成本較貴會好少,但呢度全不吝嗇喎。頭盤叫了白酒煮蜆,每隻蜆都漲卜卜,好肥美,加$35 有杯House wine ,我叫了杯White wine, 朋友叫了Sparkling wine, 主菜叫了烤美國豬腰拌黑糯米沙律$35,好奇的黑糯米會係點呢,主菜到了,部位為豬腰,感覺像我們的燒肉,一節節,但沒有帶肥膏,又像厚厚的豬扒般好厚肉,豬皮雖然烤得唔脆但帶出微微焦香, 豬肉汁味濃,沾上伴碟的蘋果蓉,中和返豬的蘇味,而且更顯清新,帶點甜味不致太膩;到品嚐個黑糯米沙律,選用呢款菜色真係好有創意,伴著青椒、辣椒作調味,黑糯米稔身,好好吃,冇想
另一主菜叫了至愛的水波蛋牛扒伴薯蓉+$70,唔同一般的Steak ,牛扒好厚身有份量,面層烤至微脆,內裡為五成熟,牛扒中心肉質柔嫩充滿牛香, 非常好吃呀!一定要再返尋味的。
還有頂層的水波蛋,好大隻,白雪雪的,蛋汁豐富,伴著薯蓉和香草青醬一起吃,還有底層的厚厚薯蓉夠香滑,真係個好有心思的組合。
另一甜品選了tiramisu,好軟綿幼滑,不會太重咖啡酒味,而且夠大件。
完滿的一餐。