2017-06-08
旺角韓國燒肉店林立,要突圍而出,必然係平靚正之選。今晚由朋友帶路黎嘅呢間OPPA燒肉店,位置唔算係旺角正中心點,但隔離先達路程都只係幾分鐘。更加估唔到嘅係平日夜晚九點,呢度都座無虛席,咁啱有客人剛剛埋單,我地先好快順利入座。係門外見有個和牛拼盆好似好吸引,不過最終都選揀左馬場洞套餐 ($838+10% service charge),貪佢乜都有。馬場洞位於韓國首爾,但呢個套餐嘅牛肉,分別有黎自韓國、澳洲同日本。另外仲有黑豚肉、銀雪魚、什至係鵝肝都有,亦都包括韓式炸雞、海鮮年糕,份量豐富,四個人食都好飽。專注研究menu期間,OPPA店員已經好快咁上左三小碟,麥茶同醬料。三小碟包括韓國泡菜、大豆芽同埋海帶,味道唔錯。麥茶係冰涼嘅,下火一流。睇menu見到其他野飲,例如不同嘅生果冰、啤酒、韓國真露等都好吸引。係等緊個爐熱果陣,OPPA繼續好快手咁倒入蛋汁。見我地係度影相,佢更加表演埋「拉蛋汁」,功力深厚。泡菜烤蛋幾時都係至愛,全部人都食唔停口。大部分燒肉都係由OPPA好主動咁親自操刀,我地負責做嘅,就係戴上圍裙等食。第一樣食嘅係澳洲和牛五花。牛五花之所以有呢個名,因為佢係牛嘅肚皮肉,脂肪含
第一樣食嘅係澳洲和牛五花。牛五花之所以有呢個名,因為佢係牛嘅肚皮肉,脂肪含量多,油花漂亮。通常都係食開shabu shabu,但用作燒肉,一樣肉甜味美。
要數最愛嘅肉類,非韓牛脊柳同M9和牛上肩肉莫屬。兩款都係屬於比較有咬口,肉質堅韌有彈性。
其他肉類,例如黑豚肉、牛三角肉同肉眼,包係生菜入面食,再點上醬汁,都配搭得好好。值得一提嘅係呢度嘅醬汁調配得好好味,無論係炸雞嘅韓式辣醬,又或者點肉食嘅(?)蜜糖黑椒醬,都令到每款食物嘅味道更升華。
鵝肝大大舊但軟身,呢度只係分開之後嘅四分一。燒果陣要好有技巧,全靠有OPPA幫忙。
銀雪魚柳係不過不失嘅選擇,肉類始終比較油膩,最後食返個清少少嘅魚柳都唔錯。
炸雞同海鮮年糕富有傳統韓式風味,年糕煮得好淋好入味,味道偏辣。
整體黎講,呢間燒肉店實在令我喜出望外。唔同嘅肉類都有驚喜,亦不失牛味,值得一試。