2019-07-20
元朗形點1新開的Bove 排隊人數誇張,職員做到冇停手,如果想食pancake,一定要一入去美食廣場時,就好立刻買,因為等到你揀完其他,坐低食完正餐,都可能未輪到你的籌。原味soufflé pancake, 好fluffy, 但一定要快食,不然會好快就變扁,蛋白味重,配上糖漿的確好食,食完飽飽的正餐,都完全沒有負擔,雖然未能與日本出名幾間pancake店比較,因為未夠香及滑,奶同忌廉味幾乎食不出來,但勝在性價比高,所以不妨一試。還有一個奇怪地方,我認為可以改善的,就是店只提供膠匙羹,用膠匙羹來食pancake我都是第一次,真係十分奇怪。至於雞蛋仔方面,定價同樣合理,我選了斑斕味,沒有很香濃的蛋味,斑蘭味要認真品嚐才食到,做到外脆,但欠缺內軟,粉漿的量調教亦有少少偏差,以致雞蛋仔與雞蛋仔之間,那一層薄脆變得很硬,不過食了很多細粒的(細模),都有呢個問題,本人較喜歡食媽咪雞蛋仔(大模),所以試一次就夠。
Pancake
斑蘭雞蛋仔