2014-09-18 2969 瀏覽
呢間冰室位於荃灣citywalk附近,同普遍既冰室一樣,7點鐘就會閂門。今次趕到係閂門前黎食,味黎之前已經聽過最出名既火腿奄列。一場黎到又點可以唔試下呢?一行4條友,當然冇可能淨食奄列就飽啦,仲叫左豬扒包,炸雲吞等等既小食。我覺得個豬扒包都唔差既,豬扒既味道幾香,幾大件下,分4份黎食,每人都可以分到一部分已經好勁。唯一係個包硬身得滯,可能炸過既關係,一路食一路跌包碎。雲吞就炸得岩岩好,夠脆但又唔覺得熱氣,配埋酸辣醬仲好味。好喇,入正題,火腿奄列由於大份既關係,所以製作需時,食哂所有野先黎,不過唔緊要,有得食就得。一望到舊奄列真係O哂咀,平時食開係平既,今次呢個係凸起,有厚度既,用叉吉開,發現入面係實心,有蛋既,唔係空心得個樣。雖然食落同普通蛋或奄列冇分別,但志在食個size haha,一份奄列出個人分都仲得,所以唔好貪心叫一人一份,會食死你。除左野食,仲叫左2杯野飲既,係菠蘿冰同朱古力兩杯都OK既,有冰室既感覺,可以再試,不過就建議4個人食就好,因為個到全部都係4人卡位同較窄,而且4個人已經夠share野食 haha。
雲吞就炸得岩岩好,夠脆但又唔覺得熱氣,配埋酸辣醬仲好味。

好喇,入正題,火腿奄列
除左野食,仲叫左2杯野飲既,係菠蘿冰同朱古力