2K
2009-11-15 9 瀏覽
13-11-2009一直幾想試呢間 vegan 食店, 呢日「下場」前夾硬拉了食肉獸朋友嚟 dinner, 真「好帶挈」大家都叫了「碟頭飯」套餐, 跟飲品或「是日老火湯」:漬物係青瓜及蘿蔔, 又被放棄. 湯係蜜棗紅蘿蔔西洋菜, 賣相一般清澈, 飲落幾甜, 不過又紅蘿蔔又蜜棗, 唔係唔甜呀嘛? 味道都 ok 的, 不過當然點都係豬肉好啦. 主食係「含五辛」的紐約素排飯 --「紐約素排」其實係炸麵筋, 炸得酥脆唔油, 食落煙韌, 無「肉」的感覺, 但充滿五香的味道, 蘸點酸酸辣辣, 帶茄汁味又好似帶點蒜味的醬汁, 又幾好食喎 飯係紅麴米飯, 除咗「紅」之外其實同普通飯無分別, 食落乾身帶點硬, 又無米香, 唔太喜歡.朋友食素叉燒飯, 呢個就唔及紐約排好了 -- 人工紅色「鮮艷」得嚇人, 麵筋食落好甜, 甜得仲幾假; 奉上的係南乳醬, 鹹鹹的, 幾夠南乳香, 但同甜叉燒一 d 都唔夾, 難怪朋友食剩唔少.仲有椰汁涼粉做甜品, 黑色一 pat 糊上淋了點白白灰灰的椰汁, 賣相超級樣衰 可幸食落唔算差 -- 甜度唔高, 淡淡椰味之餘起碼亦食到淡淡草香, 質地又唔會太軟, 感覺有點似走
13-11-2009

大家都叫了「碟頭飯」套餐, 跟飲品或「是日老火湯」:

漬物係青瓜及蘿蔔, 又被放棄.

可幸食落唔算差 -- 甜度唔高, 淡淡椰味之餘起碼亦食到淡淡草香, 質地又唔會太軟, 感覺有點似走藥材味的「龜苓膏走龜」, 哈哈哈

食物叫 ok, 環境就係快餐店格局, 不過有我喜歡的白雪雪簡約主義, 感覺都不錯的.

每人約 $50 埋單, 食完 my memories of love 當然無呢度份啦
, 不過都可以一試的.
外觀
內窺
飯餐 x 2
西洋菜紅蘿蔔蜜棗湯
素 New York strip?
果然係「紅」麴飯
素叉燒
樣衰到爆椰汁涼粉
2009-11-13
外觀
內窺
飯餐 x 2
西洋菜紅蘿蔔蜜棗湯
素 New York strip?
果然係「紅」麴飯
素叉燒