2021-02-23 561 瀏覽
今年第二餐生日飯,幫襯咗 Pizzeria Jacomax 於銅鑼灣剛開嘅分店。一入門口,意大利籍老闆 Jacopo 滿面笑容咁同我哋打招呼,好鬼親切😆。兩個人食,唔食得多,只可以叫一個 pizza 加一款小食。Pizza 我哋毫無懸念揀咗小店名物藍芝士蘋果薄餅,由於怕太 heavy,所以小食就揀咗麥啤煮藍青口,另外而家每位送汽水,我哋怕甜,所以叫咗 lime soda。藍芝士蘋果薄餅果然名不虛傳,芝士又厚味道又濃,蘋果雖然薄薄一片片但充滿果香,兩種食材放埋一齊,芝士嘅鹹香同蘋果嘅清甜估唔到係 perfect match,好食到唔停得口🤤。麥啤煮藍青口又係一絕,青口份量多,而且非常新鮮,不但充滿海水鹹味,仲有陣陣啤酒香,堅好食😋。飲品雖然係送嘅,但係一啲都唔馬虎,大大杯,青檸都落咗成大半個,勁正。埋完單,出門口,望返入去,Jacopo 又鬼死咁親切地同我哋揮手,好可愛。姐終於忍唔住問:你識㗎?我答:唔識喎。嘢又好食,老闆又親切,我好肯定咁講:I'll be back 🤣🤣。