2014-04-24 4290 瀏覽
自小就係pizza嘅愛好者,近日收看飲食節目「xx飯團」關於 Motorino 的介紹,便去試一下。食慣嘅係美式pizza,而 Motorino 嘅賣點係石爐即烤嘅拿破厘 pizza。適逢星期日嘅中午,蘇豪區亦較清靜。一進入店鋪就遭到年輕的美/加籍侍應嘅熱情款待,佢面帶笑容,非常友善。那時店內只有另外一對年輕 couple,比預期中冷清。店內嘅侍都係講英文嘅外籍人士。所提供的食品種類不太多,我們一行三人,又是第一次光顧,於是就好貪心咁每人 order 咗一個pizza 。店員見我地一家三口,好有禮貌咁主動俾幾隻碟我地 share,好體貼。等咗冇耐,新鮮熱辣嘅 pizza 就送上。呢個時候我地就知道:大件事!食唔哂!pizza 嘅 size十分不惹小。同pizza hxt嘅大批有得揮!爸爸提議先試 margherita,因為趁 D mozzarella 芝士仲溶緊時應該係最好食。一拎起件pizza,D 番茄汁留到成手都係。自製嘅番茄汁好有鮮味,一定唔係罐頭茄膏。我地仲order咗個 parma ham pizza, D parma ham 鋪滿整個 pizza,而 D 火腿亦十分香口。最
適逢星期日嘅中午,蘇豪區亦較清靜。
那時店內只有另外一對年輕 couple,比預期中冷清。
店內嘅侍都係講英文嘅外籍人士。

等咗冇耐,新鮮熱辣嘅 pizza 就送上。

呢個時候我地就知道:大件事!食唔哂!pizza 嘅 size十分惹小。同pizza hxt嘅大批有得揮!
最後試嘅係weekend 同 public holiday 限定嘅 brunch pizza,有兩隻煎蛋、bacon 同芝士。因為本人係蛋嘅忠實fans
。可惜我地一致認同呢個pizza最冇咁特別,下次可免,試過就算。
pizza個批底同一般食開嘅薄批同厚批都唔同,好似麵包咁,好有咬口。
Margherita
最後我地只係食完兩個pizza,剩翻果D都要打包。店員就幫我地用紙袋將食剩果D分開裝好。

題外話/補充資料: 第二日我地將食剩嘅pizza翻熱,我一打開個袋,一陣好香嘅pizza味已經充斥整個廚房。(個pizza仲係凍冰冰嫁!)
午餐
Margherita