2023-06-21
首先,尋晚我突然搵番呢個OpenRice account,發現10年前既自己寫食評,而且內容好有趣,心諗點解我寫埋d野咁奇怪,笑左😂今日,好朋友陪我食lunch omakase 提早慶生,影左好多相。我想,不如寫下食評啦,咁耐冇打千字文,哈哈,所以呢篇又係好似我10年後既一個小小回顧文😝講番餐飯🍱本身真係唔係食家,唔專業的,印象中食過既omakase 次數都唔多今次會食呢間,係朋友認識這裏的師傅,食過幾次,又係新開,所以同我黎👍我地二人分別選了15件set的午餐感覺好飽,好飽,好飽!!!唔知係因為件衫好窄定我食左個all day breakfast,定因為真係好足料,非常的飽,哈哈!我唔識分析食物質素高低,但呢到用既食材,一食就覺得係好新鮮!一食落口,全部都係咸海水鮮味好重既感覺,d肉都好彈牙!而我覺得佢選既調味、煮法、配搭,都好特別同埋唔求其wo,會食得出個種煙薰味,出曬食物本身有既油分,聞落去好香!朋友唔食八爪魚,我就基本上乜都食既我仲一路心諗,唔食魚生既人、人生仲有咩樂趣,感該同佢做唔到朋友,然後大啖吞左我件大拖羅😂另外我地都叫左枝sake仔好啦我本身好飲得,不過唔識酒既野,都冇
講番餐飯🍱
我地二人分別選了15件set的午餐
感覺好飽,好飽,好飽!!!
一食落口,全部都係咸海水鮮味好重既感覺,d肉都好彈牙!
朋友唔食八爪魚,我就基本上乜都食既
另外我地都叫左枝sake仔
好啦我本身好飲得,不過唔識酒既野,都冇研究,今日呢枝,甜甜地好好飲,易入口,配埋炒出黎個個炸白蝦下酒,好正
最後上埋個雪糕同蜜瓜
雪糕仲要係開心果,一d都唔hae 呢
仲要個味唔假,好咬口
總結今日餐飯好愉快同滿足!
其實,講真,食乜我都好開心!
因為我一路食一路好感恩,到今日既年紀依然可以有20年以上既朋友日頭抽時間出黎,只為同你慶生食飯,我是幸運的!人人都好忙有自己生活,可以咁樣傾計食飯係好難得的
所以,今年我既生日願望,真心希望朋友能得到幸福,過得開心❤️
至於食評呢,無錯係唔太專業,當係我10年後比自己一個小小回顧:
想起這十年人事幾翻新,當年一齊食飯既朋友、愛人⋯⋯今日又變成點?一起到過既餐廳,今日可能已結業⋯⋯
想到我好感概🥲
珍惜眼前擁有的一切!