2024-09-30
難得的星期五,我約左朋友到中環大館逛逛,睇完展覽、又在IFC行一圈,晚餐時間,我提議不如食西餐,但朋友同時亦提議食日本菜,於是我地決定來個mix&match,來個西日式的融合菜,兼顧大家的口味。在openrice找到了上環的TMK Punk & Rolls。這間餐廳的菜單正合意,裝潢以日式風格結合搖滾風的鮮粉紅色為主,令人一進門就感受到活力。我們點了Spikes Menu八道菜每人只需$298。蓮藕脆片用切片的蓮藕配上七味粉,炸得酥脆,口感似薯片。油甘魚刺身配柚子醬油及蜜糖芥末,口感鮮美味,炸蒜片和花瓣增添風味。Tamago Sticks其實是三條蛋捲,搭配不同口味的配料,如松露、帕馬火腿、明太子及忌廉芝士碎蔥,口感多重。龍蝦汁餃子令人驚喜。壽司卷內有三文魚、忌廉芝士、青瓜和牛油果,唔同口味,口感豐富。焦香的雞翼配上月見汁,好惹味。烏冬麵搭配濃郁的日式咖喱汁及香脆炸豬扒,絕對是主菜中的亮點。Sake Monaka是創意十足的甜品,Sake和焦糖製作的忌廉夾在脆餅中。Warabi Mochi是抹茶蕨餅和黃豆粉蕨餅的配上雲呢拿味雪糕,清新無比。估唔到呢個西日式融合菜品創新且水準不錯,價格亦
估唔到呢個西日式融合菜品創新且水準不錯,價格亦相當合理,值得推介。