2021-03-18
好想食芋圓呀,唔知點解突然好想食。經開將軍澳廣場見到有人食緊就,就諗住買返個返去食。舖名叫台北巷弄,即刻又諗起囡囡鐘意食鹽酥雞,睇完餐牌決定叫個小食拼盤,入邊有醬油雞翼、花枝丸、甜不辣同埋鹽酥雞,買黎返屋企加餸好岩食😋,再加個仙草凍芋圓3號仔,料都好多,有仙草凍(涼粉)、紅豆、芋泥同埋最想食既手工芋圓。小食拼盤($78)雞翼夠入味,花枝丸同甜不辣夠晒彈牙,而鹽酥雞皮脆肉嫩,夠晒香口野味😍。想自私食既仙草凍($40),結果被瓜分左,可能因為咁,覺得仙草凍唔夠甜,芋泥就較甜,應該食法係要溝埋一齊食,因為被瓜分左,變左分開獨立食就味道差D,如果鐘意冇咁甜就分開食,鐘意甜就可以一齊食。最後最想食既芋圓,學台灣人講法夠晒Q彈,好咬口,超好味👍🏻