2023-12-18 84 瀏覽
一向都好鍾意灣仔 QRE 裏面嘅餐廳,鍾意佢哋除咗裝潢舒適之外,食物嘅質素亦有一定嘅保證,今日過開嚟呢頭,又上嚟開飯。至尊拼盤,揀咗做緊暖冬窩心 promotion 嘅至尊拼盤,併盤一共有五款,相當抵食,醉雞酒味夠,雞肉亦都相當嫩滑;烤麩味道不俗,如果甜味再提升多啲相信會更加出色;雞絲粉皮個麻醬味道層次豐富,絕對令人有驚喜;我至愛嘅鎮江淆肉表現出色,點埋個鎮江醋食,認真無敵。北京填鴨半隻,作為古琴雅苑嘅招牌菜,呢度個填鴨係師承北京「全聚德」,選用上乘北京填鴨,以傳統掛爐烤製,師傅連肉一齊片埋出嚟,會比起坊間嘅特別多鴨肉,厚肉嘅口感更好,真正做到皮脆肉嫩,除咗一般嘅京蔥青瓜片皮鴨醬之外,呢度仲有蜜瓜同秘製嘅蜂蜜黃梅醬做配菜,可以拼湊出多幾種口味。金銀炒鱔糊,鱔肉新鮮爽彈,芽菜同韭黃都炒得啱啱好,夠哂爽身,配合埋經典上海嘅濃油赤醬,真係想嗌碗白飯爬下。小籠包,每一粒小籠包入面都充斥住大量湯汁,上枱時新鮮滾熱辣,係要攤一陣先食到咁熱,皮薄,餡更靚。高力豆沙香蕉,高力豆沙口感軟熟,恰到好處嘅糖霜加埋香蕉內餡嘅甜味,為今晚畫上一個圓滿嘅句號。