2020-12-27
終於可以逃離忙碌嘅工作,今日放假梗係周圍行下啦,行行下黎到呢間餐廳,感覺好chill. 仲有兩隻自家烘焙嘅咖啡豆。-〄【∞ 𝕊𝕒𝕝𝕞𝕠𝕟 𝕤𝕔𝕣𝕒𝕞𝕓𝕝𝕖𝕕 ∞】✓➥✎上枱時d 炒蛋仲係熱辣辣仲冒緊煙㗎!上面灑上少少胡椒粉,炒蛋下面係法包,外層脆內裏軟綿綿,連唔鍾意食包嘅我都好鍾意食。就咁連炒蛋食又得,加埋煙三文魚食更好味。煙三文魚上仲灑左啲叼草消除煙三文魚嘅油膩感。火箭菜同羅馬生菜淋上黑醋,好味又營養均衡。☃〄【∞ ℙ𝕦𝕞𝕡𝕜𝕚𝕟 𝕞𝕖𝕒𝕥𝕓𝕒𝕝𝕝 𝕣𝕚𝕘𝕒𝕥𝕠𝕟𝕚 ∞】✓➥✎南瓜肉丸通心粉面層灑上芝士碎就咁望落已經好吸引。南瓜綿密嘅口感,柔軟順滑,應該花左唔少功夫先蒸熟南瓜再將佢磨成茸。通心粉方面聽老闆講係自家制所以食落特別煙韌,豬肉丸咬落彈牙,一瞬間成碟已經食晒。☃〄【∞ ℂ𝕙𝕒𝕣𝕔𝕠𝕒𝕝 𝕤𝕖𝕒𝕤𝕒𝕞𝕖 𝕔𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖𝕔𝕒𝕜𝕖 ∞】✓➥✎竹炭黑芝麻cheesecake係我嘅最愛。估唔到芝麻味同芝士味都可以咁夾。越食落底黑芝麻味就越重。而且仲食得出黑芝麻磨成嘅粒粒,口感好正。竹炭黑芝麻cheesecake 仲係期間限定,想食就要快d 去啦。☃〄【∞ 𝕄𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒 𝕔𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖𝕔𝕒𝕜
〄【∞ 𝕊𝕒𝕝𝕞𝕠𝕟 𝕤𝕔𝕣𝕒𝕞𝕓𝕝𝕖𝕕 ∞】✓
〄【∞ 𝕄𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒 𝕔𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖𝕔𝕒𝕜𝕖 ∞】✓
➥
✎睇得出店舖有花心思,適逢聖誕節蛋糕面層灑上綠色紅色白色嘅糖粒增添聖誕氣氛。蛋糕分兩層,奶油色部分芝士味較濃而且甜啲,綠色部分帶有濃郁嘅抹茶味,綠茶嘅苦澀味控制得好好,係好成功嘅matcha cheesecake.
〄【∞ 𝕄𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒𝕥 𝕝𝕒𝕥𝕥𝕖 ∞】✓
➥
✎Matcha latte 係呢度嘅signature梗係要叫返杯啦!拉花拉得好靚呀!飲落抹茶味好重,鍾意飲抹茶嘅呢個值得一試。
〄【∞ ℍ𝕠𝕟𝕖𝕪𝕔𝕠𝕞𝕓 𝕔𝕒𝕡𝕡 ∞】✓
➥
✎Cappuccino 面層放左好多蜂巢睇落好靚,岩晒鍾意打卡嘅人。而且佢唔係淨係得個樣,Honeycomb嘅甜味中和左咖啡嘅甘苦味。