2016-11-03
趁著悠長假期, 同家姐老豆去outback食個lunch先.黃埔店裝修後第一次幫襯.3個人點了2個Lux Combo share.Angus Ribeye (10OZ) ($198) Medium Well, 因為爸爸唔食得太生, 所以叫左medium well. 另一個忌廉汁雞肉拼燒蝦寬條麵 ($138), 每個餐都會包沙律, 湯, 以及outback自家的黑糖麵包.麵包無以前咁軟....有點硬tim...唔知係唔係前日夜晚用唔哂, 再翻焗呢?沙律正常 , 但蘑菇湯就很差了. 味道很濃再加上很咸.overcook了不久兩款主菜送上了先介紹忌廉汁雞肉拼燒蝦寬條麵, 我之前係銅鑼灣店食晚餐時點過一次這個意粉.當時覺得好好味, 而且Lunch set比dinner單點便宜, 所以這次就翻點了.但我可以講, 這次這款意粉一定同我上次吃的不同. 味道有不一樣上次吃的有比較creamy, 而且有點蒜香味, 但這次sauce比較少, 每一條意粉唔能夠掛汁. 總感覺還差少少...而且蒜香味道沒有了改為黑椒味配搭. 不是不好. 但有了上一次的味覺, 這次就被比較下去了.碟上的蔥花更加破壞了賣相...很
黃埔店裝修後第一次幫襯.
3個人點了2個Lux Combo share.
不久兩款主菜送上了
碟上的蔥花更加破壞了賣相...很中式一樣
安格斯肉眼 (10OZ) , 7成熟. 配黑椒汁, 因為係10OZ嘛,所以肉既厚度比較厚啦~ 看到牛扒面都煎得脆. 雖然唔係炭火燒.
但感覺良好. 爸爸第一時間就先吃薯條, 牛扒就等我解體啦.
剛剛好,而且肉汁很豐富. 肉眼就是比西冷要嫩一點, 不會過硬.
中間有少少根位, 更多豐富了口感!!牛扒只用了鹽調味, 雖然只有這一丁點已經足夠帶出牛扒味, 不用點黑椒汁也OK
伴碟的薯條剛炸起, 很熱!!!好好味. 但旁邊的蔬菜賣相就差一點點了.
如果可以像西餐廳的切法, 長條形狀, 荷蘭豆改為南瓜. 整件事都會upgraded!!!!
可以說Outback是性價比高的平民西餐廳.希望水準可以平穩的保持啦~
我一定會再幫襯架