2015-12-26 969 瀏覽
突然同朋友仔講好想食泰國菜 經過一番熱烈討論後決定黎左座落喺上環holiday inn gei MOON THAI坐低第一件事 就係叫飲品椰青 係肥妹最愛 飲落感覺清新 而且好鮮甜朋友仔都忍唔住要叫返個 如果可以gei 我應該可以飲多幾個鳳爪沙律 作為開胃菜一流 酸酸辣辣增加左口水分泌 令人覺得越食越肚餓鳳爪無骨 食起黎方便 配埋洋蔥絲仲可以一陣幫助消化添泰式生蝦呢個係必叫gei 但唔係每間泰式餐廳都做得好 蝦一定夠冰凍 如果唔係 食落唔爽口 呢一個做得好好 配埋佢個泰式醬汁個辣味令人無比興奮如果怕辣gei朋友就可以食片苦瓜解辣冬蔭雞湯冬蔭功 最重要就係香味 呢個冬蔭功一上枱 佢gei香味已經令我流晒口水呢一個無加椰奶 比較傳統 入面非常足料 有蝦 雞肉 草蝦同一系列香草及辣椒但口味偏酸 如果辣味可以多少少 相信味道會更好泰式蝦多士蝦肉及釀原隻鮮蝦用gei 蝦滑都保留有鮮蝦甜品配入酸酸甜甜醬汁可以中和多士油膩感但因為麵本身易吸油份 愛美gei女士們或者會卻步香草粉絲焗蟹煲一打開 可以用香氣撲鼻黎形容 廚師先用煙肉炒過沙鍋 令粉絲吸收左晒煙肉同蟹肉gei味道 廚師用左羔蟹做呢個煲蟹黃伴粉
突然同朋友仔講好想食泰國菜 經過一番熱烈討論後

坐低第一件事 就係叫飲品