2021-05-19
蘭桂坊同學會 reunion, 可惜因為我未打疫苗所以過門而不入,好彩都仲有人陪,中環不愁沒有好嘢食,我哋去咗附近 高質日式居酒屋,仲可以食到多樣化的日本菜式。重點係而家做緊 promotion ,buy 1 bottle get 1 free!!! SAKE 我哋嚟啦!最緊要就係 shop manager 風趣幽默, funny 的推介各款刺身清酒,未食已經開心晒!House Sake呢度嘅 house sake 真心不錯,清酒甘口,香氣四溢,幾啱我口味,有冰冰鎮著清酒,保持溫度。精選刺身七款今次食 AMAZAKE 變成了店長發板,我哋跟住佢嘅推介食到舔舔脷,推薦度 100分!原盤冰鎮刺身,賣相精緻,海膽、帶子、吞拿魚、油甘魚、三文魚、赤蝦、赤貝,打卡一流。首先講我最喜歡的海膽,橙黃色的海膽味道甘甜,質感細膩, 幾乎入口即溶,吃一口便有甜蜜的感覺。帶子肉厚鮮甜、口感爽滑彈牙,帶子是我很喜愛的海鮮之一。吞拿魚色澤紅潤,味道清淡, 含豐富魚油,油脂甘香,入口即化。油甘魚海膽松露醬卷這裏必吃之選有 AMAZAKE卷,我就誤打誤撞點了 油甘魚海膽松露醬卷,味道開胃很適合夏日享用。外型好似一條
House Sake
精選刺身七款
帶子肉厚鮮甜、口感爽滑彈牙,帶子是我很喜愛的海鮮之一。
油甘魚海膽松露醬卷
這裏必吃之選有 AMAZAKE卷,我就誤打誤撞點了 油甘魚海膽松露醬卷,味道開胃很適合夏日享用。外型好似一條彩虹隧道,hamachi 油甘魚色澤紋路分布均勻,如大理石紋,肉厚肥嫩,滑嫩有膠質,油花均勻的散佈。
uni 質感細緻,味道甘甜,入口即能融化在舌尖上。配搭松露醬成卷物,滋味無窮。
雞蔥串
飲 sake 好想食個串燒過吓癮,京蔥雞串是我每次到日本串燒店必吃的食物之一,這裏師傅也能燒得出香口惹味。
炒稻庭烏冬
牛肉香氣又鮮又甜,加上稻庭烏冬沾滿濃郁的牛肉醬汁精華,煙韌又滋味。
甜品拼盤
黑芝麻雪糕加上糯米糍,甜蜜的滋味為今晚畫上完美的句號。