2023-11-28 101 瀏覽
同朋友黎旺角行街街,專登黎前排新開既Sauge!唔講唔知湯咖哩係香港係首間,掛住家鄉就黎試下啦!拉麵😽鮮野菜盛湯咖喱拉麵 & 炙燒豚角湯咖喱拉麵:一個主素而另一個主肉!野菜盛既配料有南瓜,蕃茄,沙律菜,茄子,蓮藕,全部口感都係爽脆鮮甜,湯咖喱既味相對咖哩會淡少少,但因為有菜既配合,感覺反而有小小清新。另外既炙燒豚角湯咖喱拉麵就夠晒肥美,好鮮嫩既豚肉,適量既肥膏加埋軟腍既豬肉,燒完豚肉既油香加上肉味,為湯底增味不少,配埋濃郁既咖喱湯,濃味好食!烏冬😻日本廣島蠔湯咖喱烏冬:同樣震撼,廣島蠔好大隻,好飽滿既蠔肉,煮熟左都仲係咁大隻,蠔肉好鮮味,配合咖喱湯好夾,烏冬又夠Q彈,口感味道都一流!小食😸日本芝麻雞翼 & 木魚花茄子:茄子比較清淡啲,無落過多既調味,只係有少少日本豉油,加埋啲木魚係面,夾埋一齊口味好清香,。茄子唔會軟到一pat pat咁,幾有口感幾好食。另外雞翼就好惹味,炸得好脆,好香口,雞肉嫩滑,真係好掂既小食!
拉麵😽

烏冬😻