2022-08-15 59 瀏覽
大熱天時放假最好搵個商場hea番一個下晝,太古係港島區我最鍾意行嘅商場,商場店鋪多不勝數,食店種類選擇又多,今日就黎個悠閑午餐😋,係太古中心二期Apita地下樓層,見倒SENSU有間新分店係呢度,餐廳以露營為主題,主打fusion日式、西式菜,地方闊落,坐位舒適,店員非常有禮,令我整個悠閑午餐旅程都好舒適😃。🍝黑松露卡邦尼意粉 - 嘩😃黑松露唔係一般餐廳用松露粉果亭,呢個係用松露片,令本來平平無奇嘅意粉即時升格。意粉係我鍾意果種扁意粉,口感有些少煙韌,個汁略略扁淡,但連埋一啲碎煙肉一齊入口,味道剛好balance番,卡邦尼汁杰度剛好,非常掛汁。🥪和風照燒安格斯牛肉奶油多士 - 賣相吸引,即時要打卡😄,麵包外脆內軟,非常好嘅口感😋,安格斯牛非常大件,每咬一啖都可以享受倒和牛嘅味道,和牛非常鬆軟,同照燒汁嘅味道亦非常夾配;側邊嘅伴菜亦成餐後嘅亮點,沙律菜不但新鮮,亦有洗擦味蕾嘅神奇效果。🍮抹茶tiramisu - 上面果層芝士奶蓋好似火山溶岩咁慢慢瀉下包住整個蛋糕,中間一層厚厚芝士夾心,綿滑鬆軟;頂層有幾粒小丸子🍡煙煙韌韌,令整個甜品多左一層口感。