2008-02-25
上星期五,同朋友呢度食lunch,順便慶祝佢生日。 揀呢度係因為近我地做地方,而且網上同雜誌上睇到介紹覺得幾吸引,於是決定試。 侍應帶領下,我地坐一張靠近落地玻璃二人餐檯。環顧四周,地方好寬闊,樓底亦好高,俾人感覺幾舒服。 其實之前已經諗好想食乜,點知坐低一睇個餐牌...得set lunch,再問個侍應menu...弊!出事!原來呢度晏晝只得set lunch,無散叫。我所有blog呀,雜誌呀上見到美食,呢個時段一樣都無。天呀! 無計啦!人都坐低,唯有照嗌set,再望清楚個餐牌,原來得6款,加上其中兩款係牛,我朋友唔食,最後唯有叫一個魚生飯同一個手握壽司set lunch。 個魚生飯好大碗,我地兩個人share食都覺得好夠,不過料就唔係特別新鮮,只屬一般。 至於個手握壽司就真係好普通,一碟八款加幾件太卷,同出面迴轉壽司差唔多,重要紫菜好乾,唔係咁好食。 wasabi屬於唔辣,唔"貢"鼻果隻,個人口味亦都唔多鐘意。 其實睇返介紹,呢度真係有好多特別款式,唔明係點解淨係晚市先提供。灣仔食日本地方都唔多,既然開得,好應該襯午市用呢菜式吸引多人。食set,我駛乜揀佢?