今日特登出深水埗買手指,行到賣玩具個頭見到斜對面有間招牌都幾eye catching嘅"甜入心", 口痕想食甜品就行過去,啱啱有人埋單,即刻有位坐。 好大張雙面硬咭紙menu, 所有甜品都有哂中英文名有圖畫,唔使揭黎揭去 我好快都揀左個有個雪糕喺面頭&原個椰王殼serve嘅黑松露雪糕椰王子,而朋友就揀左"龍顏大怒"同"朱古力waffle".等左一陣,先來我個"黑松露雪糕椰王子": 拳頭咁大球嘅黑松雪糕裡面混入左好多好多粒粒黑松露嘅Vanilla雪糕,每一啖都係黑松露嘅香味+雪糕嘅滑滑質感. 滿到瀉出黎嘅椰汁唔單止增加椰香同味道俾個雪糕,原來個椰王子嘅base係用椰王水造成嘅果凍(jelly maybe?), 果凍嘅清爽清甜加上椰汁係完美嘅配搭,大前題係個椰王要係靚椰王先做到咁嘅效果,最perfect係連雪糕,椰汁,果凍一啖過食!龍顏大怒 佢個名有個"入心"公仔,肯定係問店嘅"入心推介"啦!配料有龍眼,西米,Q珠,Vanilla雪糕。成個甜品係用西米and 椰汁做base, 有好幾粒龍眼肉,四四方方椰味果凍同Q珠,椰奶份量剛剛好。啖啖軟林林嘅西米夾埋

等左一陣,先來我個"黑松露雪糕椰王子":
黑松露雪糕椰王子

龍顏大怒

成個甜品係用西米and 椰汁做base, 有好幾粒龍眼肉,四四方方椰味果凍同Q珠,椰奶份量剛剛好。啖啖軟林林嘅西米夾埋Q珠嘅得意口感,唔係"大怒"係"大樂"呢!

朱古力waffle

Li個要d時間整所以咁啱唔使成攤到凍哂至食, 可以品嘗最新鮮熱辣嘅味道。

一黎到已經好香,切落去脆卜卜嘅表面裡面新鮮熱燙, fill滿每一格嘅醬係咩來的? 原來係Nutella榛子醬(心心眼), so far食過咁多間朱古力waffle都係朱古力醬但li度就有榛子醬嘅驚喜!切開一件件黎食時一定要加一口朱古力雪糕至完美~個人認為必食的

積分咭一張儲stamps~ 令人欲罷不能的!

喺深水埗除左typical中式糖水之外, 都有睇得又食得嘅甜品

2016-03-28
黑松露雪糕椰王子