2017-05-04
呢間Shine身處嘅大廈入口晌漢口道某連鎖咖啡店側邊,雖然同iSQUARE只係一街之隔,但就少咗份繁華,都幾旺中帶靜。裝修就係近年流行嘅工業風,當中仲用木條砌咗唔同嘅裝飾。玻璃窗位可以睇到尖沙咀嘅鬧市景,牆上仲有盞剪影燈折射出店名Shine字樣,細心一睇剪影其實係港島區嘅維港景嚟。除咗散叫餐牌之外,我哋去嗰日仲有星期六、日同公眾假期限定嘅Brunch Menu。呢日試咗幾樣嘢,先係燒日本M4和牛薄切。日本M4和牛燒得生熟啱啱好,薄切嘅厚度係有啲咬口嗰種,食起上嚟軟嫩有油香,同埋加咗少少芝士片同黑醋調味,食下底下嘅火箭菜就可以解膩。想食多啲蔬菜,晌Brunch Menu入面嘅凱撒沙律同意式雜菜多士之間揀咗後者,因為好似少見啲啲咁。鑊仔入面有多款切粒雜菜,分別係意大利青黃瓜、番茄、甘筍、茄子、洋蔥等等,意式醬汁好杰身,個味道都幾平衡。長形多士表面塗咗牛油,單食就香脆,用佢嚟蘸醬食就幾清新,連平時怕酸味嘅朋友都話唔錯。侍應拎呢份炸魚薯條嚟嘅時候,我哋真係有少少打咗個突。Brunch Menu唔係一人份量嚟咩?實際份量真係令人失咗預算。同埋平時嘅炸魚大多數整成長條形,呢度就係成件好似塊炸魚扒咁
呢間Shine身處嘅大廈入口晌漢口道某連鎖咖啡店側邊,
雖然同iSQUARE只係一街之隔,
但就少咗份繁華,
都幾旺中帶靜。
裝修就係近年流行嘅工業風,
當中仲用木條砌咗唔同嘅裝飾。
玻璃窗位可以睇到尖沙咀嘅鬧市景,
牆上仲有盞剪影燈折射出店名Shine字樣,
細心一睇剪影其實係港島區嘅維港景嚟。
除咗散叫餐牌之外,
呢日試咗幾樣嘢,
先係燒日本M4和牛薄切。
日本M4和牛燒得生熟啱啱好,
薄切嘅厚度係有啲咬口嗰種,
食起上嚟軟嫩有油香,
同埋加咗少少芝士片同黑醋調味,
食下底下嘅火箭菜就可以解膩。
想食多啲蔬菜,
因為好似少見啲啲咁。
鑊仔入面有多款切粒雜菜,
分別係意大利青黃瓜、番茄、甘筍、茄子、洋蔥等等,
意式醬汁好杰身,
個味道都幾平衡。
長形多士表面塗咗牛油,
單食就香脆,
用佢嚟蘸醬食就幾清新,
連平時怕酸味嘅朋友都話唔錯。
侍應拎呢份炸魚薯條嚟嘅時候,
我哋真係有少少打咗個突。
Brunch Menu唔係一人份量嚟咩?
實際份量真係令人失咗預算。
同埋平時嘅炸魚大多數整成長條形,
呢度就係成件好似塊炸魚扒咁,
上面就加咗啲鹽同黑椒碎調味。
炸魚食起上嚟魚肉紮實唔鬆散,
又唔會嚡口,
薯條就係厚切都幾脆。
我哋仲轉咗餐飲,
Rose Latte嘅拉花好靚,
同埋用咗玫瑰花點綴。
朋友就叫咗支Yeastie Boys Gunnamatta Tea Leaf IPA嚟試,
即係伯爵茶葉手工啤,
表面泡泡擺咗陣都冇乜點散開,
飲起上嚟幾甘香易入口。
原本想試埋甜品架,
但係Brunch Menu嘅炸魚薯條份量比預期多,
如果細食嘅話分分鐘兩個人share一份都夠,
惟有等下次先啦!