2017-09-10
朋有住黃埔,相約到附近既龍閣食中菜,其實港鐵通車後,黃埔開左好多有質素既食肆,就好似呢間龍閣,裝修華麗,新潮,環境好舒適,有卡位,亦有多張圓枱,見到餐牌好興奮,有海鮮,有小食,有名菜,先叫火焰冬瓜盅$128,好新穎好期待,不過理解上枱後因冬瓜肉層厚,所以叫上先再慢慢叫其他餸,一上枱好震撼,期待侍應表演,睇show 一樣,店員先在冬瓜旁落了些酒,滾一滾,點火,全枱嘩左幾聲,等啲火焰響冬瓜外圍燒吓,之後冇火,店員再加水煲!個冬瓜盅裡面挖到好深,可放湯在內,等佢慢慢滾吓先,見到有多款特價及推介菜色,尤其係熱石乳豬半隻都係$148, 一上枱都嘩一聲,成個鐵盤有好多塊黑色熱石墊底,㷫住烤乳豬上枱乳豬皮很脆, 皮鬆脆, 肥膏唔會好厚層, 少少令肉質更滑, 肉味夾了脆皮有濃烈脆皮香味, 超好味!少食多滋味, 作頭盤剛好。還有蒜蓉蒸扇貝($98有4隻), 好大隻再加兩隻, 蒜香味濃, 粉絲索晒味超正,帶子肉質彈牙鮮甜,食完兩個頭盤, 望吓個冬瓜盅開始有喜色, 再加多轉清湯, 好期待, 等滾起就可放食物配料,先準備吓火鍋醬料, 有一支好似酒既豉油, 份外高級, 還有九款配料, 有蔥花、生蒜、芫茜、炸蒜、
滾得差唔多,個冬瓜盅因厚肉大隻,所以切記先叫,要滾住先,食埋頭盤剛好滾起,可以烚配料喇!
見到菜單做緊優惠,叮一聲,各款牛肉一律二折,難以置信,招牌手切肥牛$60已有一大碟,再叫多個特、尚級牛盛併盤$66,有特級雪花牛肉粒,金錢牛𦟌,仲有牛舌添。
隨即將牛肉放入個火焰冬瓜盅裡面,烚一烚肥牛, 因冬瓜盅感覺像文火,所以烚牛肉岩晒,肉質相當嫩滑,肉味較濃莫過於雪花牛肉粒,肉質較厚身,唔會好韌,還有牛𦟌,爽口有根黏住,彈牙。
之後蝦都熟透,夠爽口,鮮甜用竹簽上容易食。
當然再要品嘗其他配料,重有即炸響鈴$38同魚皮,上枱時兩樣都熱燙燙的,急不及待就咁食,好鬆脆,響鈴還鬆代的感覺,再試放湯幾秒,也另一種風味,索晒湯味精華!
手打四寶丸有鯪魚球,蝦丸,墨魚丸同牛丸,各種都非常彈牙,新鮮。
再來自選雙拼餃(黑松露帶子餃)(鮮蝦雲吞) ($78) ,雲吞餃較大隻,蝦大隻嘛,足料,另一黑松露較夠香,爽口,都有蝦既餡料。
店員開桶後清洗,蠔上枱後又再嘩一聲,每隻都好巨型,手板咁大隻,有六隻, 好蠔呀!食落肉質夠滑,好鮮甜,尤其帶子位超大,鮮甜。