2024-02-01
因為要去捐血,所以中午要食得豐富啲,Siam 28之前晚飯食過一次都唔錯,估唔到星期六日都有午餐,平均$100一個人,非常抵食,地點仲要好方便,可能樓上鋪少宣傳,中午只得幾枱客。🥢檸檬茶+蝶豆花茶 (餐飲) ⭐️⭐️⭐️⭐️我淨係試咗蝶豆花茶,有蜜糖跟,加咗幾香幾清甜,感覺好健康養生,不錯選擇。🥢冬蔭雜菜湯 (餐湯) ⭐️⭐️⭐️⭐️識揀梗係揀冬蔭雜菜,好香好濃又多料,唔食辣嘅我都飲到。🥢泰式咖喱軟殼蟹配薄餅 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️雖然係泰式咖喱,但一啲都唔辣,仲好香好惹味,媽咪食到lam lam脷,軟殼蟹有3件,炸得香脆可口,而薄餅就有5塊,夠酥脆唔油膱。🥢椰汁肥牛金邊粉 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️個椰汁湯係超級泰式同超級香濃好味,金邊粉仲非常掛湯,肥牛有6、7塊但就肥咗啲啲,配料幾豐富,有豆腐、菇、生菜、車厘茄等,成個餐份量都幾大。🥢炸蝦餅 $25 (追加小食) ⭐️⭐️⭐️⭐️加少少錢就可以試到好多款少份量小食,炸蝦餅又熱又脆又爽口彈牙,size都唔算細,最緊要係有蝦味,好好味。🥢芒果配煎糯米飯 $28 (追加甜品) ⭐️⭐️⭐️⭐️貪心試埋呢個甜品,因為唔係周圍食到煎嘅糯米飯,感覺幾香口同無咁膩,最重要係椰汁夠香夠杰身,而芒
🥢檸檬茶+蝶豆花茶 (餐飲) ⭐️⭐️⭐️⭐️
🥢冬蔭雜菜湯 (餐湯) ⭐️⭐️⭐️⭐️
識揀梗係揀冬蔭雜菜,好香好濃又多料,唔食辣嘅我都飲到。
🥢泰式咖喱軟殼蟹配薄餅 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️
🥢椰汁肥牛金邊粉 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️
🥢炸蝦餅 $25 (追加小食) ⭐️⭐️⭐️⭐️
🥢芒果配煎糯米飯 $28 (追加甜品) ⭐️⭐️⭐️⭐️
貪心試埋呢個 甜品,因為唔係周圍食到煎嘅糯米飯,感覺幾香口同無咁膩,最重要係椰汁夠香夠杰身,而芒果都夠香甜,如果份量多啲就perfect。
二人共消費:$229