2022-10-29
去完happy hour距離下個節目仲有啲時間,就揾左附近嘅咖啡店chill吓zip下時間。Habitu 嘅咖啡一向都係有水準,咁啱附近有就揀佢啦~我叫左杯☕️Cold Brew Coffee 冷萃咖啡 ($46) ,咖啡豆係自家烘焙,當然係唔同啲。冷萃咖啡其實係將咖啡磨粉後,放雪櫃浸泡十多小時以上,藉由低溫長時間的浸潤來萃取咖啡液。好處係能大幅降低咖啡的苦味以及酸澀味,飲起來較為甘甜順口。Habitu嘅冷泡咖啡飲口甘醇,味道濃厚,推薦👍🏻同行叫左杯☕️Caffe Acai Rosa 巴西莓玫瑰咖啡 ($54 ),未入口已經聞到一陣玫瑰花嘅香氣,入口充滿清香嘅玫瑰花味,亦有濃郁咖啡香味,將咖啡的甘醇與玫瑰的清幽完美結合,果然係signature之作,必試推介👍🏻👍🏻