2012-09-18 3479 瀏覽
友人May 生日飯局, 我揀location - 又一城 ( 有d 私心, 因為我要幫媽媽拎月餅. wkakka ) 由主角揀食咩菜式, 由simplylfie 同pizza express 二選一, 另一友人查問過pizza express 要8:30 先有得book , simplylife 就直頭無得book , 決定由放假既我代勞早d 去等位 ! 6:30pm 去到, 原來兩間就在隔離位置, good 啦, simplylife 已見人龍, 另一間則隨便入坐, 心唸有咩咁巴閉咁大差別? 因為主角重有一段時間先到, 決定捨易取難, 排隊~ 都等左成個鐘, 埋門waitress 捧蓍一口cake 慰藉一下苦候既粉絲們, 有見細心! 切記要留意9成枱都只為2-3 人而設, 為免要再繼續等落去, ( 要撞啱兩張細枱同時間埋單 ) , 我地選擇逼逼地坐一張細枱, waiter 亦主動提議將我地order 既食物逐份上 我地叫成份set share , 分別有燒羊膝芝麻菜有機糙米飯, Carbonara , 露筍配香煎

我地叫成份set share , 分別有燒羊膝芝麻菜有機糙米飯, Carbonara , 露筍配香煎鱸魚以及安格斯牛
大家都一心以為燒羊膝應是一大件放在飯面下, 原來已經以小件混入飯中, 有羊味, 糙米飯有咬口,

Carbonara 好creamy, 有濃濃芝士味

鱸魚香滑, 魚皮煎得脆脆, 配以滑滑薯蓉chopstick:
安格斯牛order 7成熟, 上桌亦然, 有肉汁,
4 樣份量亦恰到好處, share食一流, 因為本人太貪,心,較喜歡每樣都有機會試, 貴精不貴多!
每份餐連餐湯 及餐茶, 湯係我喜愛既磨菇湯, 可惜面包凍凍的, 完全吸引唔到我, ( 雖說這間餐廳供應面包是自家烘焙, 有相當既捧場客, 不過not my cup of tea ) , 早早遺憾都算是杯餐茶, 似乎已default 左佢當日既special drinks - 蜜桃茶, 縱然我地已事先吩咐晏少少先order drinks . 選擇亦不多, 只有汽水or 當日特飲, 唔加冰就係熱飲, 正常既餐飲如咖啡檸茶欠奉, 如要就要以正價另外order . 此舉本人認為有改進既空間.
原先重唸住由我到cake 櫃揀一件cake 親手捧到坐位給友人一個驚喜, 但waitress 示意叫我埋位order 自有專人奉上,
其實那又有何不當? 我又唔會奉著旦糕走左去唔俾錢 ! ............sorry no surpise !!
ok
簡約menu