2006-12-10
因為有幾個外國朋友到香, 而佢地想順到遊觀光一下, 所以我就帶佢地上山頂影下相, 參觀蠟像館等, 到晚上緊係睇一下我地香最著名的夜景啦, 上到Peak Tower 見到好幾間餐廳,裝修非常之靚, 我的朋友就選擇到二樓的巨八日本料理食Dinner. 我想叫Sake, 於是在這張"巨大"的Menu 選擇了一支,但總覺得選擇不多, 食物方面以Sashimi為主, 有Uni,Akagai,Toro,Hamachi等, 非常新鮮, 還點了Hamchi Head, Tempura,Teppanyaki,但好似冇Yakitori???最後還叫"稻庭烏冬",都算OK啦, 價錢係就係貴了一些, 但有View, 服務好, 算OK了, 唔係叫你日日食.有一意見, 如果多一些特式日本食品(因之前去過某間日本餐廳,佢地做一些類似"日式Mixed西式菜式,幾好)覺得山頂客人多是外國人, 這些菜式會吸引佢地,太Common 就沒有吸引カ.最後講下服務,員工有笑容,有禮貌,用餐後個經理還帶我參觀隔離的中菜, 原來兩間是同一集團的, 他叫我下次上來的時候可以試一試.