星期五晚,臨放工特別想食炸雞,與友人上網查找。最後決定了因即將結業而推出買一送一優惠的Sodam Chicken。本來以為臨將結業,又要買一送一,應該味道一般,怎知最後喜出望外。我和友人訂了9pm兩位,後來大概8:15就早到了,門外有十來個人,以為要等到9點先可以入門。不過登記後,大十幾分鐘就入得。因為餐廳要求人均消費至少150,所以在買一送一外叫了小食。單點小食:泡菜魷魚。唔記得相機食先,所以得張食剩嘅相。幾令人失望,餐牌中魷魚好多,而實際幾乎得泡菜。我同朋友差啲以為成碟都係泡菜。買一送一的主食:買雙拼焗雞(雙重芝士+蜜糖蒜香) 送 墨魚仔辣粉年糕。墨魚仔辣粉年糕先上菜,味道比泡菜魷魚實在好太多了﹗醬汁酸甜,有香口蒜片,還有一點辣,配上韓式年糕,是啤酒最好的伴菜﹗雙拼焗雞(雙重芝士+蜜糖蒜香)等了好一段時間才上菜,不過因為已經有兩碟前菜,所以也沒有餓住等。我本來不太喜歡食炸雞焗雞,覺得肉「鞋口」,食多會厭。不過今次卻令我食唔停。雙重芝士焗雞比較普通,只見到有芝士粉,不知另一重芝士在哪。不過大致都很不錯。而蜜糖蒜香焗雞對我簡直驚為天人,蜜糖帶輕微燶味,不會過甜過膩,灑上去的粟米片脆口,

泡菜魷魚

墨魚仔辣粉年糕

雙重芝士焗雞比較普通,只見到有芝士粉,不知另一重芝士在哪。不過大致都很不錯。而蜜糖蒜香焗雞對我簡直驚為天人,蜜糖帶輕微燶味,不會過甜過膩,灑上去的粟米片脆口,吃完一件又一件,食到唔想停。唯一疑問係,完全食唔到蒜香。
雙拼焗雞(雙重芝士+蜜糖蒜香)

買一送一的飲品:西柚啤酒和芒果啤酒。食雞最正就配啤酒,見有得買一送一自然去買啦。飲果汁啤酒最驚就有藥水味,不過我同朋友叫的西柚啤酒和芒果啤酒完全冇藥水味,甜甜清新,可以話係好好飲。好合適女生﹗
西柚啤酒 芒果啤酒
2020-03-20
10 分鐘 (堂食)
墨魚仔辣粉年糕
雙拼焗雞(雙重芝士+蜜糖蒜香)
西柚啤酒 芒果啤酒
  • 蜜糖蒜香焗雞