2020-01-15
去左兩個禮拜節奏急促嘅trip, 返返香港我要慢活•慢吃•慢hea🤣. 沿半山扶手電梯上到我最鐘意喺度食野嘅士丹頓街, 俾玫瑰🌹雪糕吸引左, 入到cafe見menu滿滿牛油果🥑toast😍正呀! >Avocado Toast w/ Poached Eggs (HKD110)牛油果•水波蛋多士現場製作唔使講塊多士實係脆卜卜, 水波蛋非常乾爽, 完全瀝乾水零soggy感. 一咬, 蛋黃漿徐徐流出, 所以口感脆同時唔dry, 留意到面頭灑上適量paprika同粒粒黑椒味道豐富好多呢. >牛油果🥑切到成朵花咁真心唔捨得食🥺, 店家嘅牛油果🥑一定係揀手靚貨非常新鮮, 口感就像軟綿綿嘅雪糕🍦, 每一塊”花辮”細細的重疊住所以口感更加綿滑👍🏻👍🏻, 必食必食.>Rose Latte (HKD50)玫瑰🌹咖啡今日有啲chill其實我唸住飲杯熱朱古力🍫, 但聽到係In house製作, 無添加劑嘅玫瑰🌹syrup又真係好吸引. 聞落既有咖啡豆香, 又充滿清幽玫瑰🌹香, 果然非常入口friendly, 甜度自然, 仲有靚靚拉花, 細心地附一小杯清水.>Gelato🍦(HKD
牛油果•水波蛋多士
Rose Latte (HKD50)
玫瑰🌹咖啡
Gelato🍦(HKD65)
士多啤梨•榛子Gelato
明明唸住黎食雪糕架嘛... 係靚靚玫瑰🌹形狀Gelato呢, 全部採用原食材嘅自家製Gelato, 有藍色蝶豆花, 勁多vanilla seed嘅雲呢拿, 芒果, 白桃, 檸檬.... 我揀左士多啤梨同榛子, 好似食緊士多啤梨咁fresh, 而榛子味驚喜超NUTTY, 佢最有心係雪糕食到cone底都仲fill滿雪糕, YummY.
師奶mode: 店家嘅卡片背面原來係儲印仔卡黎架, 凡飲咖啡或者食Gelato就有印仔一個.