2021-09-09
上次介紹完蘇豪區嘅一間好有feel既西式餐廳,今次就想介紹另外一間主打泰國菜嘅隱世餐廳!🍡椰青🍡青檸梳打🍡Skewers呢間店比較特色嘅係佢哋嘅醬料都係自家製,一款係泰式甜辣醬,比起一般出面食到嘅無咁甜同埋會比較辣!而另一款沙嗲醬則無咁重口味,但係蝦米味好香!▪️Wagyu HK$32和牛肉質超軟熟🤤咬落好juicy,配埋自家製醬汁好出色!▪️Naem sour pork sausage HK$36比較有咬口,感覺到絞肉既彈性,味道酸酸地,比較少係外面餐廳食到呢個味道!▪️Thai tiger prawn HK$48隻虎蝦真係好大隻,而且燒得好香,蝦肉仲要好有彈性!食完會想黎多一隻🤣🤣🍡Lemongrass ginger squab HK$88乳鴿側邊仲配埋蝦片,蝦片超級脆,乳鴿肉都好嫩!唯一不足嘅係用手食真係好狼狽!😂🍡Thai Basil Chicken Spaghetti HK$78呢個意粉有半份同一份叫,岩哂我呢啲想試多啲唔同菜既女仔!意粉好重青檸香茅味,同時都辣辣地!第一啖食其實會覺得冇乜特別,但係當食第二啖第三啖嘅時候就會慢慢食上癮,好似中咗毒咁!🍡Thailand on a p
🍡椰青
🍡青檸梳打
🍡Skewers
▪️Wagyu HK$32
和牛肉質超軟熟🤤咬落好juicy,配埋自家製醬汁好出色!
▪️Thai tiger prawn HK$48
🍡Thailand on a platter HK$178
小食拼盤主要有冬蔭魚糕,雞肉球,肉碎沙律,扎肉同埋蝦餅皮蛋!
我個人覺得比較有特色嘅係肉碎沙律同埋蝦餅皮蛋!
一般沙律都係以蔬菜為主,但原來呢個泰式沙律Larb Salad係用絞碎肉來作為主角!其實係似生菜包肉碎嘅感覺!碎肉香茅味超級突出同埋超級香,連埋蝦片一齊放落口,成個口腔都充滿住肉,對我呢啲食肉獸來講,真係好滿足!
蝦餅皮蛋都係一道我認為係必叫嘅菜式,蝦餅炸得超級脆,皮蛋本身軟腍既口感再夾埋好脆既蝦餅,食嘅時候外脆內軟嘅感覺,口感簡直好正!