2022-09-27
黎巴嫩菜/中東菜真係好少食, 朋友推介一間位於中環SOHO些利街 「Maison Libanise」因為朋友係回教徒,食物當然要揀Halal (清真),意思指合法的伊斯蘭教法所允許的。裝修好有中東氣派, 顏色鮮艷,食慾大增。店長先了解我哋喜歡什麼食品跟住再推介俾我哋,好細心。Shisk Tauok $208串燒雞,雞肉嫩滑,燒得香噴噴,再塗上醬汁,惹味可口。Eggplant 🍆 Moussaka $178 燒茄子再放蕃茄,雞豆混入香料煮食, 鮮味, 好啱食素嘅人, 在沾上薄餅Pita Bread $68, 好好味。其實香港唔係好多餐廳提供Halal 食品,選擇很少,但係Halal 食物非常健康及有營養,因為飼養給屠宰都非常嚴謹,生產、儲存和運輸的所有階段,保持清真肉類和內臟的完整性和分離,所以非常安心食用。